АКТУАЛНОГРАДЪТРЕГИОН

Д-р Грудев и новият Общински съвет полагат клетва днес на емблематична за българския преход дата

Днес на емблематичната за българския преход дата – 10-ти ноември, новоизбраният кмет на община Асеновград д-р Христо Грудев и Общински съвет – Асеновград ще положат клетва. Както е известно на този ден – 10 ноември през 1989 година се сложи край на един 45-годишен период в новата история на България и постави началото на демокрацията или т. нар. преход. Това даде началото на процес на политически промени в страната и преход към демокрация и пазарна икономика.
Официалната церемония в Асеновград днес ще започне в зала 305 на община Асеновград от 09:30 часа, където първо ще бъдат връчени удостоверенията на новоизбраните.
Час по-късно – от 10:30 часа в зала 601 ще се проведе и ритуала по полагането на клетвата на новоизбрания кмет на община Асеновград д-р Христо Грудев и Общински съвет – Асеновград.
На официалната церемония ще положат клетва, освен съветниците, така и новоизбраните кметове по селата.
Първата, т.нар. тържествена сесия на новоизбраните общински съвети и кметове по места в Асеновградско, се проведат по график, като заседанията се свикват със заповед на областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев. „Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), първото заседание на новоизбрания Общински съвет се свиква от областния управител най-късно 14 дни след обявяване решението на Общинската избирателна комисия за избор на общински съветници“, казват от областна управа.
„Новоизбраните общински съветници, кметовете на общините и кметовете на кметствата полагат клетва и подписват клетвен лист в присъствието на областния управител или негов представител, на председателя на Общинската избирателна комисия и граждани на общината“, уточняват от Областна администрация-Пловдив.
Ето и самата клетва, която ще изречатг народните избранници днес:
„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на община (в случая Асеновград) и да работя за тяхното благоденствие.“
По време на първата сесия ще се проведе и процедура по избор на председател на Общинския съвет. Припомняме, че до настоящия момент тази длъжност в местния парламент на Асеновград изпълнява Драгомир Георгиев.Осем партии влизат в новия общински съвет на Асеновград. Най-голямата група в общинския съвет е на ПП ГЕРБ – 8 мандата. Коалиция „БСП за България“ влиза с 6 общински съветника, толкова са мандатите и на ДПС. Следват БДС Радикали – 4 мандата, по трима общински съветника имат коалиция ПП -ДБ и партия „Консервативна България“ – Български възход“. Два са мандатите на „Възраждане“ и един на Граждани за Общината.