АКТУАЛНОГРАДЪТОБЩЕСТВООБЩЕСТВОПРЕСЦЕНТЪР

Трима видни асеновградчани с номинация за „Почетен гражданин на Асеновград“

Трима видни асеновградчани са номинирани за почетни граждани на Асеновград по повод празника на града – 28 май.
Предложенията са внесени в Общинския съвет на града от инициативни комитети.

За изключителни заслуги в здравеопазването на града и по повод на неговия 80-годишен юбилей е номиниран д-р Стефан Щинков. Дългогодишен рентгенолог в МБАЛ Асеновград, а от 1989 до 2001 година д-р Щинков е завеждащ Рентгеновото отделение в местната болница. Той е и търсен спортен лекар на всички мероприятия, които се инициират в града. Доказал през годините своя висок професионализъм, положил лични усилия за сериозното развитие на здравеопазването и спорта, на културния и духовен живот на града, излагат мотивите си за номинацията от инициативния граждански комитет.

Като родолюбив гражданин, вложил труд и вяра във възстановяването на над 10 параклиса в града и благоустрояването на района около тях е номиниран и Ламбри Ламбрев. Вложил много усилия в ремонта на параклис „Свети Димитър“ над Асенова крепост, за да се превърне днес мястото в притегателен център не само за асеновградчани, но и за гостите на града. Към предложението за номинация на Ламбри Ламбрев е прикрепена и подписка с близо 400 подписа.

По повод 40 години творчески път на сцена и големите заслуги за развитието на поп и рок музиката в страната с номинация „Почетен гражданин на Асеновград“ е Петя Буюклиева. Певицата, която е родом от Асеновград възпя и популяризира родното си място с прекрасната песен „Мой Асеновград“ по стихове на Михаил Белчев и музика на Тончо Русев. „Петя Буюклиева е една от легендите на българската поп и рок музика, която е прославила и ще продължи да прославя името на града, не само в страната, но и по света“, се казва в предложението, подкрепено от видни асеновградчани и почетни граждани на Асеновград през годините.През 2019 година номинацията на Буюклиева отново беше издигната за удостояване с най-голямото отличие на Асеновград.

По правило номинации се приемат до деня на сесията, която този месец ще бъде на 23 май.

Местният парламент няма право да обсъжда предложените имена. Според регламента точката влиза като първа в дневния ред на заседанието, като вотът е таен. Почетен гражданин става всеки, който събере 17 от гласовете на съветниците.

Новият почетен гражданин ще бъде удостоен със званието в Деня на Асеновград, който тази година ще се чества на 28 май.