АКТУАЛНОКАЛЕНДАРНОВИНАР

500 спортисти от 15 града стартират в „Асеновградски баири”

500 спортисти от 15 града в страната стартират днес в традиционното спортно състезание „Асеновградски баири”, което е част от Майски културни празници 2023 година на Асеновград. На старт се очаква днес да застанат и около 200 – деца и юноши, научи Асеновград ДНЕС.
Сред състезателите има както индивидуални спортисти, така и представители на спортни клубове по екстремни спортове. На събитието се очаква да присъстват и повече от 4000 посетители, споделят организаторите. Надпреварата ще бъде разделена в 2 дисциплини: планинско бягане и планинско колоездене. Старт/Финалът ще бъде ситуиран на площад „Акад. Николай Хайтов“ в Асеновград – пред сградата на Туристически информационен център. Състезанието ще се проведе в два поредни дни – 13-ти и 14-ти май (събота и неделя). Началото е обявено за 09:00 ч.

Дисциплината планинско бягане предоставя възможност на състезателите да избират от 3 различни дистанции: трасе за начинаещи (8 км.), полумаратон (21 км.), ултрамаратон (50+ км.). С участието си в надпреварата бегачите ще могат да се докоснат до красотата и обаянието на красивите Родопи. Дисциплината планинско колоездене също предоставя възможност за избор сред различни трасета. Приключението ще отведе колоездачите из прекрасни планински пътеки на Родопа планина, китни зелени поляни, чудни гледки и предизвикателни спускания.

Специална част от програмата на спортното мероприятие ще бъде отделена на децата и юношите. Подготвени са игри за най-малките, състезания по бягане и колоездене, томбола и награди. Освен спорт, събитието включва и фестивална част, съдържаща: „Бирена миля“; филмова прожекция „Спорт под звездите“, концерт на групи от Пловдив и региона и др.