АКЦЕНТИГРАДЪТНОВИНАР

Най-добрите ковачи и ножари в България идат в Асеновград за първия ковашки събор

Над 30 занаятчии от цялата страна ще пристигнат в Асеновград, за да се включат в Първия ковашки събор. Атрактивното събитие ще се проведе в последния уикенд на месец май и е част от програмата за Празниците на града.
В рамките на три дни – 26, 27 и 28 май, в централния парк на града, майстори от всички краища на България ще демонстрират умения в занаята.
Идеята да се популяризира един от традиционните занаяти и да се покаже на хората колко труд и енергия стои зад готовия продукт е на Костадин Червенлиев с подкрепата на Център за местни инициативи и развитие.
„Ковачеството е един от най-старите занаяти в България и ние имаме невероятни майстори. За съжаление, като всеки занаят и този се превръща в изчезващ вид. Не знам колко от нас се замислят, когато хванат един нож в ръце, колко труд, енергия, умения и мерак са вложени в него, за да стане той във вида, в който го виждаме. Идеята да организираме Първия ковашки събор в Асеновград има за цел да покаже, че занаятчийството в България е живо, да разпалим интереса и да създадем приемственост, и не на последно място да обменим опит“, споделят организаторите.
На три локации в градския парк на Асеновград ще бъдат разположени наковални и огнище, където майсторите ще демонстрират таланта си да правят изделия от метал.
Посетителите ще имат възможност да видят максимално етапите, през които се преминава при изработването на едно изделие.
А най-смелите и творчески настроени ще могат да проверят уменията си и сами да изковат свой продукт от желязо и метал.
В рамките на тридневния събор ще има организиран и базар, на който гост-майсторите ще предлагат свои изделия.
„Не се става лесно ковач. Нужно е много време, чиракуване, много желание и много труд. Но усетиш ли веднъж духа на метала, тази любов завладява и става за цял живот. Затова се надяваме повече хора да проявят интерес, да доведат децата си и да се потопят в магията на ковашкото изкуство. Заповядайте да погледате, да научите кое как се прави или да се пробвате да придадете форма на горещото желязо“, приканват организаторите на Първия ковашки събор в Асеновград.