АКТУАЛНО

Д-р Христо Грудев празнува Гергьовден със стотици асеновградчани на площада, Общината подари 100 български знамена

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев отбеляза Гергьовден на обновения площад в града, заедно със стотици асеновградчани и гости. Празничната програма започна точно в 11:00 ч. с тържествен ритуал на Четвърти артилерийски полк. На фона на българския химн гордо бе издигнато националното знаме. Слово пред присъстващите изнесе командирът на военното формирование в Асеновград полк. Красимир Ташев.

Сред официалните лица бяха също председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев и свещеници от Асеновградска духовна околия.

Малко, преди началото на празничното честване Деня на храбростта, община Асеновград предостави на асеновградчани безплатно 100 български трибагреника. Кметът д-р Грудев се обърна към съгражданите си и към армията със специален поздрав:

„Уважаеми съграждани,
В историческия и народен календар на България има светли дати, има празници, които ни зареждат с ново национално самочувствие, нови духовни сили и прилив на патриотизъм. Такъв празник за нас, българите, е 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия и християнски празник Гергьовден. Сърдечно поздравявам целия личен състав на 4-ти артилерийски полк в Асеновград за високия професионализъм и всеотдайност при решаването на кризисни ситуации. Нека Св. Георги да пази и закриля всички български мъже и жени, избрали отговорната мисия да защитават Родината си. Честит празник на всички именици! Приемете моите искрени пожелания за здраве, лично щастие, увереност и силна воля!“.

Празникът на площада в Асеновград продължи близо два часа с фолклорна програма. В нея взеха участие Танцова формация „Елика”, Група за изворен фолклор от с. Новаково, Танцов състав „Избеглийче” – с. Избеглии, Самодеен състав „Тракийско цвете“ – с. Козаново. Финалът бе поставен с дълго българско право хоро пред сцената, в което се включиха както танцовите състави, така и публиката.

Община Асеновград отново подари над 100 български знамена на асеновградчани за големия християнски празник Гергьовден. 
Идеята бе Асеновград да се обагри в цветовете на българския трикольор. Инициативата вече е традиция и ще продължи да се провежда и занапред.
Община Асеновград призовава всеки, който има знаме, да го постави на тераса или в двор – на открито пространство – така, че да се вижда от преминаващите.