АКТУАЛНОГРАДЪТЕКСПЕРТОБЩЕСТВООБЩЕСТВОПРЕСЦЕНТЪР

Петокласници учат за баланса в природата и екосистемата в еко урок на открито

Петокласници от СУ „Св. Княз Борис I“ в Асеновград участваха в открит еко урок. Повод за мероприятието е Международният ден на горите, който тази година се отбелязва на 21-ви ма
Еко урокът се проведе в местността „Св. Трифон“ край Асеновград и се реализира чрез съвместната инициатива на общината, горското стопанство и асеновградската гимназия. За целите на заниманието, Южно централно държавно предприятие предостави на Държавно горско стопанство – Асеновград т. нар. „Горичка в количка“. Съоръжението представлява мобилна мини гора. В нея са монтирани къщичка за птици, декоративна картонена елха, лопати и количка за пренасяне на пръст в случай на пожари и др. Чрез съоръжението малките асеновградчани не само получиха теоретична информация, но и нагледно имаха възможността да се превърнат в пазители на гората.

Учениците имаха разнообразни и интересни, забавни, опознавателни и образователни игри, чрез които научиха за обитателите на природния свят – растителни и животински видове. Една от задачите беше да разпознаят и назоват имената на широколистни и иглолистни дървета, както и да научат за онези, които не познават. Изучаваха различията и при видовете животни – питомни и диви, как изглеждат, с какво се хранят, къде живеят. Друга от игрите, пък, ги научи какво е балансът в природата, как функционира екосистемата и по какъв начин всички обитатели на планетата Земя са взаимозависими и свързани помежду си. Пак по игрови метод, петокласниците се запознаха и с това, по какви причини могат да възникнат горски пожари и как да предпазим гората от тях.