АКТУАЛНОГРАДЪТПРОЕКТИ

Тийн зона за образователни забавления помага на младежите от Асеновград

Зам.-кметът на община Асеновград Петър Петров откри официално новосъздадената тийн зона, предназначена за образователни забавления на младежите от града. Новият младежки кът е ситуиран в отдел „Изкуство“ на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“. Идеята е реализирана и финансирана по проект. Същият носи наименованието „Създаване и развитие на тийн зона в отдел „Изкуство” на Градска библиотека „Паисий Хилендарски”. В партньорство по проекта си сътрудничат община Асеновград, ПГ ”Цар Иван Асен II” и „ТВ САТ КОМ“.

Заместник-кметът на община Асеновград инж. Петър Петров, директорът на библиотеката Милена Марковска и Жечка Кръжева – учител по история и цивилизации отрязаха лентата на новата зала. „Бих искал най-първо да честитя на библиотечната институция новата придобивка, да пожелая да функционира ефективно и да се радва на висок интерес. Мислех да започна, както обичайно, и да изразя благодарността си за поканата да съм част от днешното събитие. Но смятам, че по-важно от това, днес е да отбележа, че Асеновград за първи път разполага с обособен кът, в който на едно място могат да споделят мнения, идеи и дори опит младежите от нашата община. Тук ще се срещат тийнейджъри в широк диапазон на възрастова граница, с разнородни възгледи и философии за живота, от различни националности и етноси. Вярвам, че тийн зоната на Градската библиотека ще се превърне в място, на което ще се раждат и прилагат нови тенденции за менталното развитие на младите асеновградчани. Позволете ми сега от името на кмета на Асеновград д-р Христо Грудев и от свое име да пожелая най-вече здраве на екипа, който ще се грижи за поддържането и обновяването на новосъздадената зала за тийнейджъри. Бъдете креативни, напътствайте младежите и им помагайте да реализират мечтите си. Успех и нека тийн зоната на Асеновград да се радва на голяма посещаемост“, каза пред присъстващите Петров. За здраве и успех бе извършен и водосвет от отец Йордан Георгиев.

Основната цел е развиване капацитета на библиотеката чрез създаване на пространство за тийнейджъри и предоставяне на услуги, насочени специално и предимно към тази целева група. Проектът, изготвен от екипа на библиотеката, получи финансиране по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти” към Национален фонд „Култура”. Общата стойност е в 14 735,20 лв. Със средствата са закупени цялостно оборудване на зоната – мебели и технически средства: лаптоп, мултимедия, принтер за печатане в размер А3, устройство за ламиниране, електронни четци и СТЕМ игри. Учениците от ПГ „Цар Иван Асен II” демонстрираха възможностите на техническото оборудване. По проекта предстоят редица обучения и културни събития. Преди официалната церемония, екипът и партньорите по проекта – община Асеновград, ПГ ”Цар Иван Асен II” и ТВ САТ КОМ – дадоха пресконференция за отчитане на извършените до момента дейности и представиха новите такива, включени които тепърва предстоят.