АКТУАЛНОНОВИНАРОБЩЕСТВООБЩЕСТВОПРЕСЦЕНТЪР

Община Асеновград многократно сигнализира АПИ за липса на знаци по главни пътища

Във връзка с множеството сигнали и запитвания за липсващи пътни знаци, постъпили в община Асеновград, информираме обществеността за следното: Многократно сезира Областно пътно управление (ОПУ) – Пловдив и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за липсата на знаци по няколко републикански пътни участъка в района. А именно: републикански път II-58 (Асеновград – Кърджали), републикански път III-667 (Първомай – Асеновград) и републикански път III-8006 (Асеновград – Садово). За проблема е уведомен и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който пропътува отсечката по време на посещението си в асеновградска община и се увери лично. Изпратени са и няколко сигнала до ресорното министерство. В продължение на вече близо 2 години не се предприемат мерки.

Без обозначения и знаци, споменатите пътища представляват опасност и може да се стигне до възникване на критични ситуации за шофьорите. През летния сезон тези пътища са с изключително натоварен трафик, тъй като това е най-краткото трасе за пътуване към Гърция през ГКПП „Маказа“. В тази връзка, общинската администрация на Асеновград настоя пред отговорните държавни институции да бъдат предприети спешни действия за осигуряване безопасността на движещите се по републиканските пътища, разположени на територията на общината.

Междувременно, от кметствата по населените места сигнализират за липсата на вертикална сигнализация и движение на автомобили с несъобразена скорост по пътните участъци. Това създава предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия (ПТП) и инциденти, поради причината, че водачите на превозни средства не са своевременно уведомени за наличието на опасности по пътя. Изградените изкуствени неравности, ситуирани на територията на селата Козаново, Патриарх Евтимово и Дълбок извор, не са обозначени. А по главен път Асеновград – Кърджали преди около година възникна пътен инцидент, при който загина човек. Проблемен е участъкът и към Първомай, където липсват не само вертикалната, но и хоризонталната маркировка и мантинели. Особено опасен е мостът над р. Сушица, преди отбивката за селата Избеглии и Златовръх, както и неасфалтираният участък в границите на с. Патриарх Евтимово. Там, след подмяната на водопровод, настилката все още е в много лошо състояние.

След неколкократните уведомления и писма до ангажираните държавни институции, във времето назад, едва в края на февруари тази година в община Асеновград постъпи отговор от АПИ. От там информират, че „документацията е подготвена и в момента преминава през отделните звена за контрол. След сключване на договорите с избраните изпълнители ще могат да се доставят и монтират нужните пътни знаци“. От държавната структура не се ангажират със срок приблизително кога се очаква да бъде осъществено реалното изпълнение. И още: „В селата Козаново, Патриарх Евтимово и Дълбок извор се подменя водопроводната мрежа от експлоатационното дружество. В с. Козаново е напълно завършено обновяването на водопровода и асфалтовата настилка. В селата Патриарх Евтимово и Дълбок извор асфалтовите работи ще бъдат изпълнени след като приключи изграждането на новите водопроводи от ВиК дружеството и след провеждане на тръжна процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за избор на пътноподдържаща фирма за републиканските пътища в област Пловдив. През зимния сезон ремонтни дейности с полагане на нова асфалтова настилка не се извършват. Извън населените места, третокласното трасе е с нова настилка и профилирани банкети и отводнителни канавки. При подходящи метеорологични условия ще бъде положена хоризонталната маркировка. Предстои провеждане на тръжна процедура за избор на изпълнител за доставка и монтаж на пътни знаци, след което ще бъде възложено поставянето на нова пътна сигнализация по третокласния път“.