Избраха най-добрия винар сред предприемачите в Асеновград и региона

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев бе сред официалните гости на „Винария 2023 г.“, организирана от Съюза на предприемачите в града. Домакин на събитието бе ресторант „Станимака“. Именно там бяха обявени отличените домашни винопроизводители сред бизнеса в XVII конкурс за най-добро домашно вино – реколта 2022 г. Във винената надпревара се включиха винари от цялата страна. Участниците бяха общо 15, а броят на пробите – 20. Експертно жури отсъди кои да станат победители.

Кметът на Асеновград д-р Грудев имаше удоволствието да връчи награда на най-добрия производител на домашно червено вино сред предприемачите в региона. Неговото име е Илия Стаменов от с. Крумово. Той се представи с вино от сорта каберне совиньон. Градоначалникът приветства всички участници, като им пожела винаги с такава любов и всеотдайност да произвеждат вълшебния еликсир. Да им е пивко виното и винаги – пълни бъчвите. Второто място при червените вина си заслужи Ангел Драганов от Крумово, с мавруд. Той бе награден от зам.-кмета по строителството в Асеновград инж. Стоян Димитров. Трети в класацията се нареди Димитър Митрев от Първомай с вино от сорта сира. Победителят при белите вина се казва Даниел Зимов. Той също е от Първомай и спечели журито със совиньон блан. Илия Стаменов от Крумово се класира на II място в тази категория с мускат отонел. Неговата награда връчи зам.-кметът по финансите в Асеновград д-р Теньо Манолов. Никола Митов от Калофер пък стана трети с карловски мискет. Той си спечели и поощрителната награда за производството на вино от сорта гренаш розе.

Официалната церемония по награждаването на най-добрите винари сред бизнеса започна с вълнуващи думи на Васил Пиронков – председател на Управителния съвет на „Съюз на предприемачите – Асеновград“, относно бедствието, сполетяло Турция и Сирия. Последва едноминутно мълчание в памет на загиналите след разрушителното земетресение там. Формалната част от събитието приключи с наздравица, а след това мероприятието продължи с музикални изпълнения. Сред официалните гости на събитието бяха и високопоставени лица от Турската автобусна федерация (TOFED).