АКТУАЛНОАКЦЕНТИГРАДЪТТЕЛЕГРАФ

Вино от чешма ще тече на Трифонов ден в Асеновград, вижте богатата програма

В деня на Свети Трифон в община Асеновград отново ще се случи чудо – ще потече вино от чешма. Неслучайно градът е известен със станимашката малага, произвеждана от майстори винари, отглеждали мавруд още от древността. Вълшебството да потече вино от чешма се случва единствено в асеновградски регион. Празничният ден ще бъде съпътстван с множество традиционни събития, характерни само за Асеновград. Само на 1-ви февруари всеки може да се докосне до вълшебството и да опита от божествената напитка, потекла от чешма.

Празникът на виното ще бъде отбелязан със символично зарязване на лозите пред паметника на Аристи Чорбаджаков (на ул. „6-ти януари“). Ще се прелее вино, след това, за да е плодородна и благодатна годината. Лозите да родят богат и едър плод.

Междувременно, от 10:00 ч. ще бъде поставено началото на единствените по рода си пехливански (народни) борби. Малки и големи бойци ще мерят сили цял ден на тепиха, разположен на открито в местността „Свети Трифон“ над Асеновград. Около обяд на 1-ви февруари ще се проведе и финалният кръг по борба. Най-силният състезател ще бъде награден лично от кмета на общината д-р Христо Грудев. Победителят в пехливанските борби ще получи 100-килограмов жив овен, както повелява традицията.

Ето и цялата програма за Празници на виното 2023 г. в Асеновград:

27 януари (петък):

18:00 ч. – На чаша вино с победителите от ХХХI конкурс „Най-добро домашно вино – реколта 2022 г.“. Със специалното участие на Николай Славеев. Вход с куверти в ресторант „Асеновец“.
31 януари (вторник):
– 14:30 ч. – 15:00 ч. – Х кулинарен конкурс „Най-вкусните станимашки сармички“. Участниците предоставят сармите в ресторант „Тейсти“.
1 февруари (сряда):
– 10:00 ч. – Паметника на Аристи Чорбаджака (на ул. „6-ти януари“). От там ще започне празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса, което ще спре до църквата „Св. Богородица – Благовещение“ („Рибната църква“).
– 10:30 ч. – Ритуал „Вино от чешма“ пред храм „Св. Богородица – Благовещение“ („Рибната църква“). Празничното шествие продължава от църквата до местността „Св. Трифон“.
– 10:00 ч. – Традиционно честване на празника на виното с народни борби и веселие в местността „Св. Трифон“.