6 деца от Асеновград с награди от световен конкурс за детско хайку

Приключи XVII световен конкурс за детско хайку с рисунка на тема „Градове“, организиран от японската фондация JAL и японските авиолинии Japan Airlines с участието на БХС.
Фондация „Иванка и Георги Янкови“ съдейства за популяризирането на конкурса, като осигури изпращането на условията за участие до детските градини и основни училища в общината, заедно с примерни хайку по темата. Шестдесет деца от Асеновград участваха в световния конкурс.
Награди получиха възпитаници на ДГ „Зорница“, с директор Елица Костова и учители Елка Стефанова и Мария Калайджиева – за детско хайку с рисунка на Десислава Калоферова – 6 г. „Нощ в планинско градче – в къщички заспали свети луната“. За ДГ „Дружба“, с директор Антония Русева и учителки Мария Русева и Веселина Иванова – за хайку на Диана Капсъзова – 6 г. – „Нашият град – дълги улици, щастливи хора“. И НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски“, със секретар Петя Дачева и художествен ръководител Ламбрияна Форева за хайку на Яна Боярова – 8 г. – „Шарено хвърчило. Детски смях отнася облаците над града“.

И трите хайку показват умението на децата да наблюдават света, заобикалящата ги действителност – природата, нашето ежедневие и да запечатат в образи и слово видяното, което ги прави съпричастни с него. Навярно и стимул за по-нататъшните успехи бъше и организираната изложба от БХС с наградени хайку с детска рисунка, на 15.10.2022 г. в столична община, зала „София“, където бяха и творбите на децата от Асеновград.