Асеновград отпразнува Деня на Съединението на България и откриването на обновения централен площад

Асеновград отпразнува 137-годишнината от Съединението на България. Кметът на общината доктор Христо Грудев поднесе венец в знак на признателност и се поклони пред паметната плоча на Пере Тошев. Слово с интересни исторически факти произнесе директорът на Исторически музей – Асеновград Иван Дуков.
Последва поднасянето на цветя и венци в знак на признателност пред паметната плоча на Пере Тошев в Асеновград, разположена в парка между ЖП гара и булевард „България“.Своята почит в минута мълчание и на колене отдадоха кметът доктор Христо Грудев, заместник-кметът инженер Петър Петров, заместник председателят на Общински съвет Ангел Димитров и други официални лица, военнослужещи, общественици и граждани. Прозвуча и химнът на България. Тържествената програма продължи на обновения площад.
Непосредствено преди празничния концерт бяха раздадени 100 български трибагреника.Последва тържествено вдигане на знамето и официално откриване на новия център.
„Уважаеми съграждани, искам да Ви поздравя със 137-мата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Един малък но храбър народ, наскоро освободен от вековен гнет, се изправи и заяви пред целия свят, че иска да живее ви единна държава. Нека не забравяме, че нашите деди, жители на община Асеновград, също имат активно участие в началния тласък, в първата стъпка на това Съединение.
Честит празник на всички! Нека да ни бъде пример, че съединението е сила и когато всички сме единни, съединени и сплотени, успяваме. Искам да изразя своята съпричастност към пострадалите хора от карловска община. Нашата община организира дарителска кампания този петък. Приканвам който има възможност и желание да се включи с доброволен труд или дарение“, каза пред присъстващите кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.
И допълни: „Днес имаме и хубав повод. Откриваме централния площад. Искам да благодаря на служителите на общината, под чието ръководство се осъществи проектът. Искам да благодаря и на фирмата изпълнител, която в продължение на две години в центъра на града, пред очите на всички нас и в студ, и през зимата и през лятото, и в пек, и в мъгла, и в дъжд, направиха това, което виждаме. Убеден съм, че те вложиха своя професионализъм, интелект и част от асеновградското сърце. Искам да благодаря и на всички вас, жителите на община Асеновград, за проблемите, които имахте в продължение на близо две години. Уважаеми съграждани, това е първият етап от площадното пространство.

Предстои и втори, който обхваща пространството между НЧ „Родолюбие” и сградата с орела. Втори етап обаче ще се осъществи, когато България може да разчита на редовно и работещо правителство и съответно – финансиране“. „Честит празник на всички“, пожела в заключение кметът Грудев.

Вечерта продължи с празничен концерт на народния певец Илия Луков и с участието на народните певици Валерия Момчилова и Мария Стефанова и танцова формация „Мездра“. Асеновградчани и гостите на града се хванаха за ръце и обединени извиха кръшно българско хоро на обновения площад.

Видео със словото на д-р Грудев може да гледате – ТУК – и да се абонирате за YouTube канала на община Асеновград, за да следите актуалните събития.