Градската библиотека в Асеновград празнува юбилей

Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград отбеляза тържествено своя 40-годишен юбилей. Празникът бе двоен, тъй като библиотечната институция честваше годишнината от построяването на съвременната сграда, както и от преименуването й. Събитието е част от „Паисиеви дни“ в Асеновград, с които се отбелязват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането на Паисий Хилендарски за светец в българската православна църква.

Точно преди 40 години е отворила врати съвременната сграда на библиотеката в Асеновград. Библиотечната институция посрещна своя юбилей като една от водещите културни институции в общината. Градската библиотека има своята роля в културния и обществения живот в града. За постиженията на библиотеката през 2020 г. тя получи приз „Снежана Янева“ в категорията „Иновативна библиотека на 2020 г.“. Също така, беше и номинирана за „Библиотека на годината 2020 г.“ в конкурса на българската библиотечна информационна асоциация. По време на събитието беше представена история на библиотечното дело в Асеновград. В презентацията бяха представени основните етапи през, които е минала асеновградската библиотека, както и хората, запалили пламъчето на духовността и културата в града. Сред тях – Отон Иванов и Донка Пашкова. Библиотекарите разказаха какви са били първите стелажи, кога е започнало справочно библиографското обслужване. Директорът на Градска библиотека Милена Марковска отправи благодарност към ръководството на община Асеновград за това, че в такива трудни години се подпомагат библиотечните дейности. „А това е важен фактор за обществения живот на града“, допълни тя посочи Марковска. Екипът на библиотеката бе подготвила грамоти на немалко гости и приятели. Поводът – висок принос, успешно реализирани инициативи и съдействие в работата на библиотечната институция през последните пет години. Събитието отдаде необходимото признание към всички партньори на библиотеката, защото тя не е само сграда с книжен фонд и нейните читатели са и нейните партньори. Всичко това изгражда съвременната визия на Градска библиотека „Паисий Хиленадарски“.

Освен всичко, на събитието бяха представени и преписите на „История славянобългарска“, които бяха направени от различни институции в община Асеновград. Заместник-кметът на града инженер Петър Петров поднесе поздравителен адрес от името на кмета доктор Христо Грудев. Ето какво гласи той:

УВАЖАЕМИ СЛУЖИТЕЛИ НА ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МАРКОВСКА,

Поздравявам Ви по повод 40-годишния юбилей на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“. Библиотеката, като институция и духовен феномен, винаги е била свещено място, послужило за убежище на вечните национални ценности и на народопсихологията ни.

Вратите на библиотеката винаги са били и ще продължават да бъдат широко отворени за всички любители на науката, изкуството, литературата. Книгата е светът на знанието. Тя е история, тя е духът на един народ, тя е силата и светлината на паметта. Пазете я! И винаги бъдете съвременните будители на нашето общество! От сърце Ви желая здраве, вдъхновение, мъдрост и постоянство! Продължавайте да задавате посоките на духовността, съхранявайки книжовното наследство, намирайки точния баланс между традиции и иновации.

ВИДЕО от празника може да гледате на адрес (https://www.youtube.com/watch?v=QnAh_v73cTA) и да се абонирате за страницата на община Асеновград YouTube