Д-р Грудев лично поведе шествието за празника “Каленица”, стотици участваха в уникалния ритуал

Празникът “Каленица” се чества в Асеновград всяка година на Еньовден повече от век. По този повод днес Асеновград бе обагрен в бяло. Малки Слънчови невести шестваха из улиците на града и създаваха свежо настроение. Ритуалът „калиница“ е единствен по рода си, характерен е само за Асеновград и се провежда веднъж годишно – на Еньовден. „Каленица“ е гръцка дума и означава красива, млада булка. Според историците началото си този празник води от гръцките квартали на Станимака (Асеновград), по-късно смесен с българките обичаи.

Тази година в обичая се включиха общо 250 момичета от различни градове на страната. В калиници се превъплътиха деца на възраст от 1 г. до 9 г. Празничният ден започна с ритуалното наричане за добър късмет в Етнографската къща. Празникът продължи със Света литургия за здраве и щастие на малките булки. Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата „Свети Николай Чудотворец“.

Кметът на града доктор Христо Грудев стана част от празника на калиниците, преди това той присъства и на света литургия на параклиса „Св. Йоан Крътител“, известен на местните като „Св. Ян“ отслужена от митрополит Николай. Той присъства и на литургията в храма „Свети Николай Чудотворец“ , след което всички заедно – малките момичета и техните родители и приятели потеглиха на литийно шествие из Асеновград, водено от градоначалника на Асеновград и отец Йордан.

Финалът на празника бе в Градския парк. Всички Слънчови невести преминаха под венец от билки, събрани при изгрев слънце и поръсени от утринната еньовска роса. Децата получиха грамоти и подаръци, комплимент от община Асеновград.

Празничната програма приключи с изпълнение на детски песни.