Откриха Паисиевите дни в Асеновград, богата програма съпътства събитието 

Заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград Петър Петров поднесе венец пред паметната плоча на Паисий Хилендарски в града. С това събитие бяха открити „Паисиевите дни“, посветени на създателя на „История славянобългарска“.
Мина Христемова – уредник в Исторически музей – Асеновград изнесе емоционално слово за Паисий Хилендарски роден през 1722 г., сигурното е точно тази дата, преди 300 години. Но къде е роден, е въпрос, с който се занимават много учени.  Нищо в историята не е категорично, не е сигурно, не е окончателно. Сигурното ни обаче е дали делата ни човешки, имат стойност за нас и за бъдните поколения. А историята, която написва Паисий Хилендарски в 1762 година е такова събитие, което се проектира във времето и което ще бъде значимо в бъдещето. Делото на отец Паисий трябва да бъде почитано всеки ден, защото въпросът, който ни кара да бъдем „комплексари“ – „Поради что се срамиш да се наречеш българин“ – в един момент е една добра мотивация, да престанеш да се срамуваш“, посочи Христемова.

Програмата продължи с прочит на стихове за хилендарския монах от Изабела Шопова и Елена Славкова: „Над България тежала глуха робска тишина, само тъжна майка пяла спи ми рожбо на-ни-на. А един монах тогава, пишел под килиен свод за забравената слава на славянския народ… Светец ли нещо по-голямо, на цял един народ отец“. Отбелязването на годишнината завърши с рецитал на Виктория Стефанова: „О неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин“ от „История славянобългарска“.

Ето и ПРОГРАМАТА:

20.06.22 г. (понеделник):
– 17:30 ч. – Градска библиотека: Народна библиотека „Иван Вазов“ гостува с изложбата „Калиграфско-художествени школи и писарски средища по българските земи. Образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека“.

21.06.22 г. (вторник):
– 18:00 1. – Градска библиотека: Концерт на фолклорна група „Детска песен – Надежда Хвойнева“ по повод 20 години от създаване на групата.

22.06.22 г. (сряда):
– 11:00 ч. – Градска библиотека: „Как да отгледаш читател“. Среща на Вал Стоева от фондация „Детски книги“ с учители от Асеновград
– 18:30 ч. – НЧ „Свети преп. Паисий Хилендарски“: НЧ „Свети преп. Паисий Хилендарски“ и приятели представят филм-импресия за Паисий Хилендарски. Среща-разговор с екипа на филма.

23.06.22 г. (четвъртък):
– 17:30 ч. – Градска библиотека: “Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ чества своя 40 годишен юбилей. Участва рок група „Сигнатура“ към НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.