Възобновяват ритуала „Слънчови невести на Еньовден“ в Асеновград

Възобновяват ритуала „Слънчови невести на Еньовден“ в Асеновград. След двугодишна пауза, заради ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19, общината и екипът на Историческия музей в града съобщават, че тази година ще се състои обичаят „Калиница“.

Празникът ще започне още на 23-ти юни вечерта в Етнографската къща на Асеновград. Записването на калиниците ще е от 17:00 ч. до 19:00 ч. В Етнографската къща малките момичета ще имат възможността да занесат своите „нишани“ за ритуално наричане. Това може да са гривни, колиета, диадеми, панделки, обици, пръстени и други аксесоари.

На празничния 24-ти юни програмата ще започне точно в 08:00 ч. в Етнографската къща. Сред специалните гости ще бъдат уредник Павлина Дамянова и демонстратор Събина Хунева от РЕМО – Етър.

След „наричането“ за здраве и добър късмет малките булки ще се отправят за празнична литургия в храм „Свети Николай Чудотворец“. Накрая, както традицията повелява, калиниците ще се преминат с шествие из асеновградски улици, което ще приключи в Градския парк с много подаръци и изненади за малки и големи.