Асеновград празнува с обновен площад и богата програма

Асеновград отбелязва своя празник тази неделя, 29 май. Празникът е винаги в последната неделя на май, но се предшества от редица прояви, които започват още на 11 май, каза в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив кметът на общината д-р Христо Грудев.

Празничната програма в неделя включва отслужване на литургия, поднасяне на цветя на паметника на цар Иван-Асен Втори, церемония по издигане на знамената на България и Асеновград и връчване на званието „Почетен гражданин на Асеновград“. Предвидени са детски празник, много концерти и празнична заря.

Д-р Грудев подчерта 2 постижения на мандата си до момента – строителната програма на общината и създаването и оборудването на КОВИД-отделението в асеновградската болница.

„Много ме впечатли един факт. Общината отдели 300 000 лв. за ремонт и оборудване с медицинска техника на КОВИД-отделението. Само за 72 часа в дарителската сметка за него бяха набрани доброволни дарения в размер на 300 000 лв. от граждани“, разказа кметът.

Градоначалникът на Асеновград изброи още акценти в строителната програма – изцяло обновен централен площад с 4,5 млн. лв. от външни програми, над 1,2 млн. лв. за ремонти на улици, над 300 000 лв. за училищата и 200 000 лв. за 3 детски градини, 350 000 лв. за ремонти на паркове и др. За рекултивация на старото сметище са предвидени 2 млн. лв., близо 2 млн. лв. за ремонт на сградата на старото читалище, 670 000 лв. за спортната зала и др.

„Много са важни ремонтите на пътищата Асеновград – Кърджали и Асеновград – Първомай. Да не забравяме разширения и основно ремонтиран път Пловдив – Асеновград, който според мен е най-модерната пътна отсечка в България“, каза д-р Христо Грудев.