АКТУАЛНОГРАДЪТТВ АСЕНОВГРАД /ВИДЕО

Кметът на Асеновград чете приказки на деца в кампанията „Походът на книгите“

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев се включи в националната кампания „Походът на книгите“. Градоначалникът посети СУ „Свети Княз Борис I“, kъдето разговаря и чете на ученици от I и II клас. Децата бяха ентусиазирани от провеждането на нестандартния учебен час и след приключването му бяха изпълнени с енергия и нови теми, готови за лични разговори помежду си – един с друг – лице в лице, без телефони и компютри. Доктор Грудев успя да задържи вниманието им задълго и те го наблюдаваха и слушаха с интерес през времето на участието му в инициативата. Кметът на Асеновград чете пред децата свои любими творби от детството – “Който не работи не трябва да яде“ и „Мечката и лошата дума“.

Преди да започне самата инициатива, Грудев се обърна с няколко думи към подрастващите. „Отваряйки книгата, вие попадате в един вълшебен свят. И ако си изберете подходящата книга ще Ви бъде приятно. Ако ли пък не – затворете я и намерете друга, която ви допада. Затова е важно да се научите да четете добре. А помощ в това начинание винаги ще получите от вашите родители и учители. Разчитайте на тях“, каза пред децата кметът Христо Грудев. След като прочете двете произведения пред учениците от двата класа, той си поговори с учениците и обясни и какви са поуките, които трябва да се помнят, за да не се случват неволи в житейския път на човек. Освен приказки доктор Грудев зададе и няколко гатанки на децата, които отгатваха верните отговори без колебание. На свой ред, те също не пропуснаха да отправят своите въпроси към кмета.

В „Походът на книгите“ се включи и заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград инженер Петър Петров. „Мили деца, радостен съм да бъда част от вашия учебен час днес. Тук съм, за да ви разкажа колко много обичам книгите и ще се радвам да ви бъде интересно през времето ни заедно. В съвременния свят на технологии да четеш не е толкова актуално, но запомнете, че е много важно. Книгата – това е вълшебство. Тя ни пренася на тайни и красиви места, навсякъде по света. Помага ни да разгърнем въображението си. Ето защо едно от любимите ми занимания, е да чета. И почти всеки ден тайничко си „открадвам“ малко време, което да отделя на своята любима книга. Днес съм донесъл да ви почета част от „Патиланци“ – разказа „Козунаци“, по повод предстоящия Великден. Надявам се да ви бъде интересно и да запаля у вас искрата на любовта към четенето“, каза Петров пред децата от I клас на ОУ „Христо Ботев“ в Асеновград. Заместник-кметът бе посрещнат от учениците с усмивки и позитивизъм. А когато трябваше да си тръгне децата споделиха, че ще започнат да четата книги по-често, защото в днешния ден им е било много интересно.

„Походът на книгите“ е идея, реализирана от Асоциация „Българска книга“ (АБК). Целта на кампанията е да се повиши интересът към четенето на книги не само сред по-малките, но и сред младежите, както и да се подобри грамотността сред подрастващите.