АКЦЕНТИГРАДЪТОБЩЕСТВООБЩЕСТВОПРЕСЦЕНТЪР

Ученици от Асеновград четоха щафетно „Под игото“

Училищата в Асеновград проведоха онлайн щафетно четене на романа „Под игото“. Инициативата е по идея на кмета на общината доктор Христо Грудев, а поводът – 149-тата годишнина на Апостола на българската свобода Васил Левски. Шестокласници от асеновградските училища четоха по две страници всеки, предавайки си щафетата последователно. Целта на проекта бе учениците да усетят българският дух и задълбочено да осъзнаят устрема на прадедите ни в стремежа им да постигнат свободата.

„Щастлив съм, че децата приеха и изпълниха идеята с отворени сърца. Благодаря на техните ръководители и на училищните директори, че ги мотивираха да участват. Считам, че резултатите от реализираната идея са налице. Шестокласниците научиха за силата на саможертвата и обединението в името на общата кауза. Пренесоха се в епоха, изпълнена едновременно с болка и много мъка, но и със светли надежди. Чрез осъществяване на инициативата възпитаниците на училищата в Асеновград си спомниха за героизма и смелостта на българския народ в последните робски години“, коментира кметът Христо Грудев.

С оглед на епидемичната обстановка и спазване на противоепидемичните мерки щафетното четене се проведе онлайн. Екипите на всяко от училищата заснеха на видео своите ученици, което вече се излъчва на видеостената, поставена на сградата на община Асеновград. Същото ще бъде публикувано и на общинската Facebook страница – ТУК: https://www.facebook.com/ObshtinaAsenovgrad