Шофьор от Асеновград осъди прокуратурата да му плати 3500 лева

Асеновградчанин осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 3500 лв., след като срещу него било образувано наказателно производство за шофиране без книжка, съобщава сайтът 24plovdiv.bg
Човекът бил задържан за 24 часа на 17 ноември 2019 г., след като бил спрян за проверка с мерцедеса си в Пловдив. Започнало разследване, след това и дело в Пловдивския районен съд, по което били проведени 6 заседания. След това делото било върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения и на 22 февруари 2021 г. било прекратено от наблюдаващия обвинител заради липса на данни за извършено престъпление.

По време на продължилото година и три месеца наказателно преследване мъжът бил без работа, защото преди това бил шофьор. Често бил викан на разпити в Шесто районно в Пловдив, а след това и в съда, което го притеснявало, той се затворил в себе си, притеснявал се как гледат на него близките и познатите му, от стреса развил и гастрит. След това завел дело срещу прокуратурата и поискал обезщетение за претърпените психически травми.

Искът му от 3500 лв. е уважен изцяло от Асеновградския съд, защото всяко обвинение, което не е доказано в съда, е незаконно. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.

Източник: 24plovdiv.bg