Кастрираха тройно повече бездомни кучета в Асеновград


В Асеновград за втори път тази година се проведе двудневна акция за улов на безстопанствени кучета чрез мобилна кастрационна „Ветеринарни практики ЗД“. Общият брой на уловените четириноги в двата дни е 19. От тях 11 са мъжки и осем – женски кучета. Те са открити в различни части на Асеновград – индустриална зона, улица “Цар Самуил“, улица “Шипка“, квартал „Запад“, пазар „Асеница“, квартал „Баделема“, улица „Дружба“, централна градска част и квартал „Долни Воден“.

Към настоящия момент това е най–мащабната кампания за овладяване популацията на безстопанствените кучета, провеждала се на територията, на община Асеновград. В рамките на две кампании, реализирани от мобилната кастриционна, за четири дни, са уловени, кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани общо 41 четириноги. Занапред община Асеновград ще продължи да си сътрудничи със същия екип от специалисти. Целта на съвместната дейност между администрацията и мобилната кастрационна е да осигури безопасна среда за живот на асеновградчани и жителите по населените места в района.

Предоставяме и справка за заловените и кастрирани кучета на територията на община Асеновград:
– през 2020 г. – 30 броя: 11 мъжки и 19 женски
– през 2021 г. – 97 броя: до 04.11.21 г. – 52 мъжки и 45 женски.
Следващите акции за улов на безстопанствени кучета, но този път от Зооветеринарен комплекс – Пловдив, са определени по график на 17.11.21 г. (сряда) и 23.11.21 г. (вторник).

Община Асеновград призовава собствениците на кучета да ги регистрират в срок, като така могат да се установят онези, които след време пускат четириногите си свободно из града и по този начин се увеличава популацията на безстопанствените, вместо да бъде овладяна своевременно.