АКТУАЛНОГРАДЪТСПОРТ

Градският плаж в Асеновград отчита близо 50 000 посещения за сезона


Градския плувен комплекс в Асеновград отчита много добри резултати от изминалия летен сезон. За да функционира нормално обектът, са направени разходи в размер на 83 290 лева. Средствата са разходвани за текущ ремонт, заплати персонал, битови сметки и други. Приходите пък са на стойност общо 93 231 лева. Те включват такси от карти и единични посещения, както и от търговия на открито. Басейнът бе открит на 11.06.21 г. и беше предвидено да затвори врати на 15.09.21 г. Но във връзка с издадена заповед на министъра на здравеопазването, считано от 07.09.21 г., масовите посещения бяха преустановени. До 15.09.21 г. комплексът функционираше само за индивидуални посещения, при спазване на всички противоепидемични мерки

Всяка година се отделят около 30 000 лева за текущ ремонт на големия басейн. Дъното му обаче вече е доста амортизирано, поради което се нуждае от ремонт. Ако се направи такъв, разходите за текущи ремонтни дейности всяка година ще бъдат сведени до минимум. Това мотивира градската управа и е планирано да се предвидят средства през следващата година за извършване на основен ремонт на басейна. Политиката на общината относно управлението на комплекса е изцяло социално насочена. Входните такси са минимални – 4 лева за възрастни и 3 лева за деца. Цените не са променяни от 2016 г. Освен това, всички спортни клубове в Асеновград имат възможност да се възползват от услугите на басейна, като картите за техните членове са 10 лева за месец. Такава е цената и за децата, които желаят да се научат да плуват. Картите за плувци в извън работно време са на стойност 35 лева, или по 1,35 лева на ден. През изминалото лято Градският плаж е отчел близо 50 000 посещения.

Разходите за поддръжка, материали, консумативи и заплати на персонала се увеличават ежегодно. Всяка година се закупува плажно оборудване, чието ползване влиза в общата входна такса, която плащат плажуващите. В началото на изминалия летен сезон бяха доставени 200 нови шезлонга и 110 чадъра, а в края му голяма част от тях се бракуваха, поради увреждане, независимо от апелите на общината и управлението на плувния комплекс за опазването им.