Община Асеновград представя идеи как да ползваме по-малко пластмаса

Служители от община Асеновград взимат пример от книгите „52 стъпки за по-зелен град“ и „Отпадъци в ресурси“ и приканват жителите да се включат индивидуално във всеобщата кампания по опазване на околната среда. Представяме Ви няколко съвета за алтернативни методи, с които да защитим природата от замърсяване.

Пластмаси за еднократна употреба – просто кажете „Не“. Изхвърлянето на чаши, бутилки, торбички, капсули за кафе, сламки, опаковки и други застрашава дивата природа. Големи количества пластмаси за еднократна употреба завършват пътя си в морета и океани. Време е да променим това! Нека кажем „Сбогом!“ на пластмасите за еднократна употреба, като занесем своя порцеланова чаша на работното място. При пазаруване в магазина може да носим торбичка от плат за многократна употреба. На работа или в училище може да ползваме пластмасова, стъклена или метална бутилка за вода

Премахвайте неприятните миризми с природни средства. Замисляйки се, сами стигаме до извода, че не се нуждаем винаги от химически ароматизатори – аерозоли, парфюмирани свещи и други. Като алтернатива за ароматизиране на дома ни можем да ползваме стрък мащерка или розмарин, натопени в гореща вода. Содата за хляб поглъща миризмите в хладилника или дори тези, от котешка тоалетна. А лавандуловите сашета и сапуните с етерични масла могат да парфюмират шкафовете и чекмеджетата ни.

Предавайте разделно отпадъците си. Нека събираме отделно стъкло, хартия и пластмаса. Да носим старите батерии и електрически крушки на специални за целта пунктове. А вариант за неизползваните лекарства с изтекъл срок е да се връщат в аптеката. И не на последно място – да предаваме стари метали, бои, масла, електронни отпадъци, коркови тапи, тъкани и други материали в пунктовете за събиране и рециклиране.