АКТУАЛНООБЩЕСТВОПРЕСЦЕНТЪРРЕГИОН

Oбщина Асеновград призовава: Да пазим чистия въздух!

Oбщина Асеновград призовава да се обединим в името на опазването на чистия въздух в града. Книгите „52 стъпки за по-зелен град“ и „Отпадъци в ресурси“ дават няколко предложения, които заедно можем да осъществим.

Изберете алтернативен превоз. Много градове страдат от натоварен трафик с опасни за здравето нива на шум и замърсяване на въздуха. Задръстванията удължават времето за пътуване, а емисиите на въглероден диоксид ускоряват изменението на климата. Нека да помогнем на града си да остане по-чисто и здравословно място за живот, като ходим по-често пеша, придвижваме се с колело или ползваме обществения транспорт за по-дългите разстояния. А когато пътуваме с автомобил, можем да споделим колата си с други свои познати, отиващи в същата посока.

Пестете енергия. Това можем да го направим с елементарни ежедневни действия. Например, да гасим лампите, когато излизаме от стаята и да подменим старите крушки с енергоспестяващи. Добре е да се уверим, че телевизорите, компютрите и конзолите за видеоигри са изключени от копчето или от мрежата, когато не ги ползваме. Можем да ползваме по-кратки програми за миене и пране на съдомиялната и пералната машини.