Излитащ самолет спрял ракетите срещу мощната градушка над Асеновград

Излитащ самолет спрял ракетите срещу мощната градушка над Асеновград, твърди „Марица“. Това стана ясно от отговор на запитване на „Марица“ към Министерството на земеделието, храните и горите, под чиято шапка е Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. След падането на забраната са изстреляни 186 ракети, но било късно.

Ето и официалният отговор Изпълнителна агенция „Борба с градушките“:

„На 25 юни 2021 г. в късните следобедни часове в Южна България се образува мощна градоопасна облачност. В 18:30 на северозапад от Асеновград, в защитаваната от Регионална дирекция „Борба с градушките“ (РДБГ) с. Поповица, е регистрирана облачна клетка в начален стадий на развитие. Поради опасност от развитие до градов стадий, е започнато въздействие веднага. Изстреляни са 3 ракети. В този момент от Центъра за координация използването на въздушното пространство е дадена забрана за стрелба заради излитане на самолет от летище Пловдив. Забраната е отменена в 19:08, но облачната клетка вече е достигнала градов стадий и е с много високи радарни характеристики, характерни за формирана едрозърнеста градушка с диаметър на зърната над 2,0 см. Независимо, че обработката е възстановена, развитието й не се повлиява от засева. Няма методика в света, която да предотврати вече образувалите се градови зърна, които падат на земята. Затова обработката на облаците започва в начален стадий на развитие, с цел да се създадат условия градовите зърна да не нараснат до големи размери. С наложената забрана за стрелба, облачната клетка следва своя естествен цикъл на развитие, в резултат на което в Асеновград пада интензивна и с големи размери градушка, нанасяща поражения върху инфраструктурата. Общо са периода от 18:30 до 21:03 ч. са изстреляни 186 ракети от РДБГ с. Поповица“, пише Марица.

Градушката изпочупи покриви и стъкла на коли, вдлъбна ламарините на десетки возила. Жителите твърдят, че не са чули изстрели на ракети и отправиха обвиненията си към ракетните площадки и градушкарите.