АКЦЕНТИЕКСПЕРТ

Община Асеновград – домакин на кампания за безплатни очни прегледи

Община Асеновград и МБАЛ – Асеновград са в партньорство с Български лекарски съюз, Българско дружество по офталмология и „Байер“ – България в кампания за превенция заболявания на очите. Инициативата цели да спомогне за диагностиката на най-честите социално-значими очни заболявания, да популяризира същественото значение на профилактичните прегледи и да информира обществото за важната роля на грижата на очното здраве. Националната скринингова кампания за очни прегледи е под надслов „Зрението е всичко! Прегледай се!“. Асеновград е един от 42 града, избрани да бъдат част от инициативата. Кампанията си поставя амбициозната задача да обхване най-уязвимите групи от населението у нас: децата и хората около и над 50-годишна възраст.

Прегледите ще се осъществяват в мобилен очен кабинет, който ще проведе 3-месечно пътуване в различни градове на страната. Офталмолози ще консултират безплатно и деца, и възрастни хора на 21.05.21 г. (петък).

Часовете на кампанията са от 09:00 ч. до 12:30 ч. и от 13:00 ч. до 16:00 ч. Ще бъдат прегледани общо межди 45 и 50 възрастни пациенти за деня и още толкова деца. Часовете ще се записват през около 10 минути. Мобилният кабинет в Асеновград ще бъде позициониран пред МБАЛ – Асеновград. Там ще се преглеждат възрастните хора. За децата е осигурен друг специален кабинет в самата болница. Информация къде се намира ще бъде предоставяна на регистратурата на лечебното заведение.

За да не се получи струпване на пациенти и опашки от чакащи, е необходимо предварително записване на желаещите. Телефонният номер, на който може да се регистрирате, е 0331 20 416 – от 09:00 ч. до 19:00 ч. в работни дни. Очните прегледи ще са безплатни.