Асеновград отбеляза Деня на Земята с екоинициативи и детски забавления

Община Асеновград и фирмата, която извършва разделното сметосъбиране „БУЛЕКОПАК“, съвместно с ОУ „Ангел Кънчев“ отбелязаха Деня на Земята. Събитието с 4-токласниците от асеновградското учебно заведение протече в три етапа. Започна с лекционна част, в която служители от Отдел „Екология и околна среда“ (ЕОС) към община Асеновград и представител на фирмата запознаха децата с начините за разделно сметосъбиране и видовете отпадъци. Последваха игри и забавления за учениците. Накрая всички заслужено получиха подаръци и награди за знанията и уменията, които показаха.

В днешната екоакция децата научиха, че думичката „изхвърлям“ може да бъде заменена със „събирам“ и „преработвам“. Защото всеки един отпадък може да бъде рециклиран и така да се пестят ресурсите на Земята, сред които едно от най-ценните са „белите дробове“ на планетата. А за да се направи хартия, трябва да се отсичат дървета. Учениците разбраха, че един от важните елементи в разделното сметосъбиране е пластмасата, металът и хартията трябва да бъдат почистени, преди да се поставят в жълтите контейнери. Необходимо е и да се смачкат или сгънат, за да заемат по-малко място. Стъклените опаковки пък е добре да бъдат оставяни цели в зелените кошове за отпадъци.

В игрите децата сами избраха оригинални имена на отборите си – „Свят без отпадъци“ и „Бързите сметосъбирачи“. Двата тима се справиха отлично с всички отправени им предизвикателства за ловкост, бързина и мисловна дейност. От община Асеновград учениците получиха тениски с надпис логото на днешната кампания – „Свят без отпадъци“ и луксозно издание на енциклопедията „Наука и природа“. От „БУЛЕКОПАК“ пък ги наградиха с книжка за оцветяване и моливи – отново с тематика планетата Земя.

ВИДЕО от събитието може да гледате ТУК.