АКТУАЛНОАКЦЕНТИГРАДЪТЕКСПЕРТ

Д-р Христо Грудев отново номиниран за „Кмет на месеца“

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев отново е включен в класация на отличени градоначалници. Той е номиниран за „Кмет на месеца“ на тема „Трифон Зарезан“. Конкурсът е по инициатива на портала на българските общини kmeta.bg. Онлайн гласуването ще продължи до 28.02.21 г. (неделя), включително.

В надпреварата доктор Грудев е сред общо 14-те избрани общински кметове, на базата на наблюдения по подготовката и изпълнението на традицията. Победителите ще бъдат обявени на 01.03.21 г. Кметът на Асеновград се състезава пряко с градоначалниците на областни градове, като Плевен, Сливен, Добрич и Видин.

Как да гласувате? Линкът, който трябва да посетите за целта, е: https://www.kmeta.bg/?fbclid=IwAR17vfAqFoCLzYhfVW9LgU1VJOqxocqJ_Sr10zyI6wA1RvSFE5s3RNtVthY

 След това, избирате секция „КМЕТ НА МЕСЕЦА“, където ще видите три колонки. В „Общини с население над 50 хиляди жители“ ще откриете името на доктор Христо Грудев. Достатъчно е да натиснете бутонът „ГЛАСУВАЙ“. Гласуването може да се осъществи по веднъж от различни устройства.

Припомняме, че Асеновград се слави като града на виното. Тази година, въпреки пандемията, кметът доктор Грудев и екипът му не отложиха събитието, което се е превърнало в традиция, и успяха да организират празничния ден тържествено, при строго спазване на противоепидемичните мерки. Точно на 1-ви февруари – Денят на Трифон Зарезан – градоначалникът лично награди майсторите винари. Минути преди да обяви кои са най-добрите винопроизводители за реколта 2020 г., кметът разказа малко исторически данни за един от най-старите винари – Аристи Чорбаджака. Именно пред неговия паметник, издигнат в Асеновград, победителите получиха наградите си. Всички майстори, достигнали до финала на конкурса, получиха грамоти и специални бъклици. А най-добрите – бурета и парична награда.

Видео от Празника на виното в Асеновград тази година може да гледате ТУК: 

https://www.facebook.com/watch/?v=877020529724732

А с винените традиции в някогашна Станимака съвременния Асеновград може да се запознаете

ТУК: https://bnt.bg/news/nagradi-za-nai-dobrite-domashni-vina-v-asenovgrad-v288920-291382news.html?fbclid=IwAR0j5lS15kstV2gDnhxhLKr1HyvQvwTzd2MeIGfFkItTA2Pi5DYAx-tv6Zw