АКТУАЛНОГРАДЪТСПОРТ

Таекуондист стана спортист на годината на Асеновград, изпревари шахматната кралица Тони Стефанова

Европейският вицешампион по таекуон-до за мъже Никола-Ангел Бояджиев стана спортист №1 на Асеновград за изминалата 2023-та година. Спечелилилият сребърен медал до 92 кг на еврошампионата в Йезоло /Италия/, изненадващо изпревари в традиционната анкета шахматната кралица Aнтоанета Стефанова – европейска шампионка и капитан на националния отбор на България на Европейското отборно първенство по шахмат за жени в Будва /Хърватска/.


За първото място на Никола Ангел Бояджиев, чийто личен треньор е Иван Манолов, натежаха шампионската титла в категория до 92 кг от държавното първенство по спаринг и силов тест в Панагюрище, както и първите места в индивидуалния спаринг на международните турнири „България оупън“ в Пловдив и „Сърбия оупън“ в Нови Сад и турнира Топ тен кикбокс „Пловдив оупън“ в Пловдив. Бояджиев снана и абсолютен шампион на всички татами стилове и носител на световната купа по савате. Той взе и осмо място на световното първенство в Астана, Казахстан.
Антоанета Стефанова, с личен треньор Неделчо Чепаринов, пък Aнтоанета Стефанова освен, че дречели европейската отборна шампионка при жените, е и златна и бронзова медалистка от откритите отборни първенства на Полша и Испания и победител на два силни турнира в Полша.
Третото място заслужи Андрей Крайтор – кану-каяк, с личен треньор Камен Куцев – световен вицешампион на надуваема дъска на 5000 метра , и бронзом медалист в спринта на 200 метра на Световното първенство в Патая, Тайланд.
Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев награди спортистите, които са показали воля, положили са усилия и са постигнали най-високи резултати през 2023 година., състезавайки се за името на своя град.
„Думите, с които мога да опиша асеновградските спортисти, са много и всичките са синоним на сила, отдаденост, борбеност, безкомпромисност, порив. Те са мечтатели, които постигат желаното, а успехите им поставят границите на човешките възможности в нови измерения! Зад нас са 12 месеца, изпълнени с победи и с онова чувство за сплотеност и единство.
Много силна 2023-та година! Асеновград има големи шампиони и се гордее с тях! Чест е за мен за поредна година да наградя спортните деятели, клубове и събития, получили най-голям отзвук сред обществеността и постигнали високи резултати в престижни състезания през изминалата година.
Благодаря на всички, които със сърце и душа прославят името на града ни! Честито на наградените, а за останалите – мотивирайте се, за да може през следващата година Вие да заемете челните позиции в класацията“, каза пред присъстващите кметът д-р Грудев.

В края на официалната церемония градоначалникът заяви, че спортът е приоритет за ръководството на общината. И припомни някои от важните изпълнени обещания през последните 4 години за подобряване на бази и съоръжения. А именно: изградени са нови спортни площадки в две училища; ремонтирана е Спортна зала „Асеновец“; напълно обновена е Спортна зала за вдигане на тежести „Иван Веселинов”; построена е чисто нова спортна зала в с. Тополово; продължава реновирането на стадион „Шипка“; кандидатствано е с проект за подобряване състоянието на гребна база „40-те извора“; планирано е и изграждането на чисто нов спортен комплекс. Това са само част от подобренията на спортната среда в града и селата от общината.

Ето и кои са победителите в класацията „10-те най-добри спортисти на Асеновград“ за 2023 г.:

Никола-Ангел Бояджиев – таекуон-до, с личен треньор Иван Манолов.
Антоанета Стефанова – шахмат, с личен треньор Неделчо Чепаринов.
Андрей Крайтор – кану-каяк, с личен треньор Камен Куцев.
Катерина Бейчева – таекуон-до, с личен треньор Георги Шишков.
Елена Христева – ски бягане, с личен треньор Мариян Велев.
Мариан Балабанов – карате киокушинкай, с личен треньор Петко Чирпанлиев.
Александра Иванова – карате киокушинкай, с личен треньор Петко Чирпанлиев.
Васил Кирков – тенис на корт.
Димитър Георгиев и Ива Калдиева – спортни танци, с личен треньор Дойка Апостолова.
Елена Каленицова – карате шинкиокушин, с личен треньор Илхан Наимов.
„Най-проспериращ млад състезател“ – Виктория Атанасова, таекуон-до, с личен треньор Иван Манолов.

„Отбор на годината“ – Волейболен клуб „Тополово“, с треньор Димитър Илиев.

„Спортно събитие на годината“ – Ултрамаратон „Персенк Ултра 2023 г.“.

„Треньор на годината“ – Петко Чирпанлиев, СК „Оками Дожо“.

„Футболист на годината“ – Димитър Законов, от мъжкия отбор на ФК „Асеновец 2005“.

„Изборът на асеновградчани“ – Никола-Ангел Бояджиев, таекуон-до, с личен треньор Иван Манолов.