АКЦЕНТИГРАДЪТ

Руйно вино потече от чешмата в Етнографската къща за Трифон Зарезан, вижте как празнува Асеновград

Асеновград и населените места в общината отбелязаха тържествено Трифон Зарезан. Руйно вино потече от чешмата в Етнографската къща на Асеновград. От него пиха десетки асеновградчани и гости на града. Вълшебството се случи навръх празника Трифон Зарезан, който бе отбелязан тържествено в Асеновград. Елексирът течеше няколко часа от чешмата в двора на къщата – музей, за огромна наслада на присъстващите. Изобщо  Асеновград освен с божествената напитка е известнен и с ритуала, който е присъщ само за нашия град и се случва в деня на Трифон Зарезан, а именно – „Вино от чешма“.
По традиция празникът започна с прочитане на молитва за здраве, берекет и богата реколта от асеновградски свещенници в двора на къщата – музей. Осветени бяха хлябът, виното и традиционния курбан за здраве, който приготвят от музея на днешния празник. Той бе раздаден на всички присъстващи, които не бяха само от града. Присъстващите на мероприятието бяха поръсени със светена вода за здраве и благополучие.
След това се премина към традиционното ритуално зарязване на лозите в двора на Етнографската къща, което бе извършено от директорът на Исторически музей – Иван Дуков.
Официален гост на събитието бе директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“ към община Асеновград Живка Георгиева. Тя пожела на музейните служители здраве, дълголетие и благодатна година. Да бъдат винаги всеотдайни към работата и с иновативните си идеи да привличат все повече посетители. Празникът започна със света литургия, отслужена от асеновградски свещеници. Раздаден бе и курбан за здраве и благоденствие на Асеновград.


Зам.-кметът инж. Петър Петров заряза лозата в с. Златовръх. От името на кмета на общината д-р Христо Грудев и от свое име, той пожела на всички винари и жители на населеното място да бъдат здрави. Да е добро времето, да са плодородни земите им, да са пълни гроздовете, да е сладък плодът и да е пивко виното.
Празникът в Златовръх продължи с конкурс за „Най-добро домашно вино“ от реколта 2023 година.