АКТУАЛНОГРАДЪТЕКСПЕРТ

63-ма винопроизводители спорят кой е най-добър на традиционния конкурс в Асеновград

Общо подадените проби за винения конкурс в Асеновград са 63. От всички тях, 16 са от типичния за Асеновград мавруд. Други три вина са произведени от каберне совиньон, като едно от тях е пелин. Две са от рубин, едно от които е розе. От совиньон блан има една проба, от тамянка – две, от булгар – една. В състезанието се е включил и един производител на бяло вино, направено от мавруд. Жените са шест на брой, а мъжете – 57.

Участниците, които са се включили тази година в конкурса на община Асеновград за „Най-добро домашно вино“, са не само местни жители. Проби за оценяване са подали и производители от Пловдив, Куклен, Хасково, и селата Крумово, Тополово, Нови Извор, Избеглии и Брани поле.

Поради усложнената епидемична обстановка ще бъдат спестени част от ритуалите. Връчването на наградите най-добрите винопроизводители ще се проведе на 01.02.21 г. – Празникът на Свети Трифон, в който празнуват лозарите и винарите. Тържествената церемония ще започне точно в 10:30 ч. пред паметника на Чорбаджака на улица „6-ти януари“ в Асеновград.