АКТУАЛНОГРАДЪТЕКСПЕРТ

Асеновгрдската винария отново събира най-добрите майстори на вино

Стартира „Винария 2024“ в Асеновград. Общинският конкурс за „Най-добро домашно вино“ вече е традиция за града. Събирането на пробите вече започна и ще продължи до 17 януари 2024 (сряда), включително. Условие е виното, което ще бъде предоставено за конкурса, да е домашно – от реколта 2023 г. – червено, бяло, розе или пелин, проучи електронният всекидневник на асеновградчани – Асеновград ДНЕС.
Участниците следва да предоставят по 3 бутилки, без никакви отличителни знаци. Пробите ще се събират в сградата на община Асеновград – на II ет., вдясно от централния вход, в помещението на бившия банков клон, във времето от 08:00 ч. до 17:00 ч. Вината трябва да са бистри и да бъдат занесени в стъклени бутилки, като участникът задължително посочва сорта на гроздето. Производителите могат да участват само със собствено производство. В конкурса не могат да се включват вина, произведени от грозде от директни сортове. Всеки участник трябва да притежава най-малко 30 бутилки от виното, с което се включва в състезанието. Винарите, които ще бъдат класирани за II кръг пък ще трябва да предоставят по 5 бутилки, за които ще им бъде заплатено по 6 лв. за всяка.

Награждаването на най-добрите вина ще се състои на 31.01.24 г. (сряда) в известен ресторант в Асеновград. Продажбата на куверти за зрители ще започне от 09.01.24 г. (вторник), като цената ще бъде обявена предварително.
Наградите за производители от община Асеновград са както следва:
ЧЕРВЕНИ ВИНА: I място – 400 лв. и 50-литрово буре;
II място – 350 лв.;
III място – 250 лв.
БЕЛИ ВИНА: I място – 280 лв.
ВИНО РОЗЕ: I място – 280 лв.
ИЗКУСТВЕНО АРОМАТИЗИРАНИ ВИНА (ПЕЛИНИ): I място – 280 лв.
Наградите за производители от населено място, извън община Асеновград са както следва:
I място – 300 лв. и 50-литрово буре;
II място – 250 лв.
III място – 200 лв.
Специална награда „Никола Македонски“ за „Най-добър домашен мавруд“ – 300 лв.

„Най-добро домашно вино“ от реколта 2023 г. ще се определи от дегустационна комисия от специалисти. Сред членовете й ще бъдат представители от: община Асеновград; Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки – София; Университет по хранителни технологии – Пловдив; Изпълнителна агенция по лозата и виното – София; „Винзавод“ АД – Асеновград.