АКТУАЛНОКАЛЕНДАРТЕЛЕГРАФ

За шести път Мартин спаси богоявленския кръст в Асеновград

„Спасителят“ на богоявленския кръст от студените води на р. Чая в Асеновград е асеновградчанинът Мартин Пеев. Той бе награден лично от кмета на общината д-р Христо Грудев, който му пожела здраве и го поздрави за мъжката сила и смелост. Най-бързият сред всички смелчаци получи 10 литра червено вино и 200 лв.
Разпятието също остава в неговия дом. Въпреки студеното време, стотици местни жители и гости на Асеновград шестваха, обединени от медените звуци на родопските гайди. А над 70 бяха ентусиастите, които скочиха в ледените води на реката.

Йордановден в Асеновград започна традиционно със света литургия в църквата „Св. Николай Чудотворец“. От храмовете в града, точно в 08:30 ч., тръгна и литийно шествие до „Пешеходния мост“. Там бе извършен водосвет за здраве, след което се проведе и ритуалът по „спасяването“ на Божия символ.
Тържественото честване на Богоявление продължи с освещаване бойните знамена на 4-ти Артилерийски полк. А на сцената на площад „Акад. Николай Хайтов“ се изви празнично хоро, под съпровода на фолклорни ритми, в изпълнение на солиста на БНР и ансамбъл „Българе“ Любомир Петов, майстора на родопската гайда и ръководител на гайдарски състав „Големите гайди“ Стефан Янев и орк. “Оникс“.

Кметът поздрави всички асеновградчани по повод днешния празничен ден: „Уважаеми съграждани, Честито Богоявление! Светъл ден. Божи ден. Йордановден е един от най-големите християнски празници, който е символ на единството и вярата. Нека се надяваме на мир и добруване, нека вярата ни обединява! На всички именици искам да поднеса своите искрени пожелания, преди всичко, за крепко здраве. Следвайте примерите на добро, вяра, човещина, истина! Отстоявайте честта на Вашите имена и ги носете с гордост, самочувствие, като победители! Бъдете пример за поколението след Вас! Днес отбелязваме и 176 години от рождението на поета, революционер и общественик Христо Ботев! Поклон пред всички герои, дали живота си, за да можем днес да живеем в свободна България!“