АКТУАЛНОКАЛЕНДАРОБЩЕСТВОПРЕСЦЕНТЪРТЕЛЕГРАФ

Какво беше направено за културата в Асеновград през мандата на д-р Христо Грудев?

През мандат 2019 г. – 2023 год., въпреки първите 2 години на пандемия, за 4-годишния период бяха вложени средства и усилия за развитие на културния живот в региона и подобряване базите на различни центрове и средища на културата.

Независимо от затварянето и забраната за провеждане на различни събития и мероприятия заради COVID-19, творческият живот в града беше затихнал за кратко, но не и напълно спрял.

Събития и изяви се провеждаха online. През 2022 г. обстановката постепенно започна да се нормализира. А през настоящата година събитията в община Асеновград вече се реализират в пълния си обем.

1. Извърши се цялостен ремонт на НЧ „Родолюбие“ в Асеновград. Културният център бе реновиран, като се запази автентичният вид на фасадата и интериора. Изграден е и чисто нов киносалон.

2. Започна дългоочакваната реставрация на Караалановото училище в Асеновград. Изготвеният и одобрен инвестиционен проект предвижда цялостен основен ремонт, като ще бъде запазен автентичният вид на сградата.

3. През всички години продължиха да се отпускат средства за финансиране инициативи и проекти на местни творци.

4. Община Асеновград, в лицето на кмета д-р Христо Грудев, винаги е подкрепяла и ще продължи да подпомага организирането и реализирането на рецитали, изложби, арт работилници, всякакъв вид фестивали, представяния на книги, пътувания на местни творци, гостуване на автори от цялата страна, изяви на талантливи деца и младежи.

5. Изградена бе модерна сцена, разположена на площада в Асеновград. Съоръжението разполага със съблекални и съвременно оборудване. На сцената местни и чужди състави и формации намират своето поле за изява.

6. Ежегодно с богата и разнообразна програма се отбелязваха: „Майски празници“ (Празник на Асеновград и връчване на званието „Почетен гражданин“); „Есенни празници“; Коледни празници; Великденски празници; Празници на виното. В събитията винаги се даваше възможност на местните организации да представят своята дейност. Включваха се деца от най-ранна детска възраст (посещаващи детска градина) до тийнейджъри и младежи.

7. Провеждаше се официално изпращане на абитуриентите, които получават папирус с послание и личен поздрав от кмета на града д-р Христо Грудев.

8. За първи се състоя автокино в Асеновград, което продължи да се провежда през целия мандат. Междувременно, не беше прекъсната и традицията за кино в двора на Градска библиотека „Менар филм фест“. А сега, с новия киносалон в НЧ „Родолюбие“ асеновградчани и гости на града ще могат да се насладят и на нови интересни прожекции.

9. По различни начини – чрез логистика, съдействие или финансиране на проектни предложения – се оказа подкрепа на самодейните състави и театралното изкуство към читалищата на територията на община Асеновград, извън субсидиите, които получават на годишна база.

10. Подпомагаха се финансово пенсионерските клубове в Асеновград и населените места на общината. Бюджетът за тях всяка година беше първоначално по 25 000 лв. Същият бе увеличен на 30 000 лв. Целта е с осигурените средства да се стимулира културният живот сред по-възрастното население на общината, да пътуват за участие във фестивали в др. градове, да имат повече социални контакти.

11. Не спря да се провежда конкурсът „Наздравица за любовта“, който се радваше на засилен интерес от творци, живеещи в и извън България.

12. Осигури се възможност за най-малките жители на Асеновград да обогатят знанията и уменията си в безплатната лятна академия „Ваканция в библиотеката“ и „Шарена ваканция“.

13. Създадена бе „Тийн зона“ в Градската библиотека на Асеновград. Новият младежки кът е ситуиран в отдел „Изкуство“ на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“. В мястото за младежи се състояха и предстоят още редица обучения и културни събития. Библиотечната институция непрекъснато изготвя и кандидатства с различни проектни предложения, чрез които да подпомага развитието на културния живот.

14. Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев награди лично директори, учители и просветни и културни дейци по повод 24-ти май. Този жест на внимание, от страна на градоначалника, е признание за хората, които радеят за просветата, науката и културата в града и общината. За всички онези, които неуморно работят за духовността и името на Асеновград.

Предстои провеждането на обществено обсъждане с дейците на културата, творците и др. заинтересовани жители на Асеновград, относно събитията, които да бъдат включени в културния календар на общината.