АКТУАЛНОГРАДЪТРЕГИОНТЕЛЕГРАФ

Двата пожара в Асеновградско са локализирани, браво на кмета д-р Грудев за бързата реакция и перфектна организация

Двата големи пожара в горите на територията на община Асеновград са локализирани, съобщиха от пресцентъра на общината.Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев е реагирал много бързо като е създал отлична организация за преодоляване на кризисната ситуация, породена от огнената стихия, коментират експерти.
Пожарникари, доброволци, горски служители и местни жители от районите на с. Мостово и вр. „Баба“ засега побеждават в битката срещу огъня, пламнал в трудно достъпни гористи местности. Часове бяха необходими, за да се локализира огнената стихия, разразила се високо в планината.

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев съобщи, че късно снощи пламъците на вр. „Баба“ са почти овладени. „Тази вечер оставаме в очакване и се надяваме пожарът да е потушен напълно. Благодаря на всички смели мъже, че достигнаха и остават там през цялата нощ – близо до мястото, откъдето е възникнал огънят, за да реагират своевременно при необходимост! Благодарен съм и на екипажа от 24-та Авиобаза – Крумово – помощта им е безценна!“, посочва д-р Грудев.

Другият пожар – край местността „Кабата“ също е овладян. Той е възникнал в непосредствена близост от конюшня и се е разпрострял на около 5 дка встрани от оградата на обекта. Благодарение на бързите действия на служителите, кметския наместник на с. Мостово Райчо Тютюнджиев и два екипа пожарникари, пламъците са били потушени своевременно. Всяка минута там е била от изключително значение, тъй като е съществувала реална опасност огънят да се прехвърли в боровата гора заради вятъра и сухия терен и чрез върховете на дърветата да достигне до селата и близката местност, в която са разположени десетки къщи за гости.

В гасенето на пожара, като доброволци, са се включили 30 служители от конната база. В района на огнената стихия на нощно дежурство остават хора, които да следят за ситуацията и при необходимост да реагират.