АКТУАЛНОАКЦЕНТИГРАДЪТСПОРТТЕЛЕГРАФ

Община Асеновград отново подкрепи финансово „Персенк ултра“, над 500 състезатели от 9 държави застанаха на старта

Над 500 състезатели от 9 държавизастанаха на старт на очакваното с голям интерес планинско предизвикателство – ултрамаратона „Персенк Ултра“, на който Асеновград отново е домакин за поредна година.
Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев даде официален старт на едно от най-големите спортни събития не само в общината, но и в България, което се провежда ежегодно. Състезанието вече се превърна в традиция и тази година се провежда неговото XI-то издание. „Поклон пред Вашия дух, смелост и ентусиазъм. Респект пред непоколебимата Ви решителност да пробягате разстоянията от 160 км. и от 110 км. – достойно е за уважение. Не омаловажавам, разбира се, и другите 2 трасета с дължина от 50 км. и 30 км. На всички участници пожелавам да финишират здрави и да преодолеят това предизвикателство без контузии. Ще Ви очакваме и ще се радваме да Ви посрещнем тук, на финала. Гордея се, че Асеновград е домакина на толкова грандиозно състезание, в което своето място откриват стотици спортисти от цял свят. Благодаря на организаторите от „Български ултрамаратони“ – уверявам Ви, че в мое лице, като кмет, винаги ще откривате подкрепа и приятелство!“, каза пред присъстващите д-р Грудев.
Стартът на XI-тото издание на „Персенк Ултра“ бе даден на 18.08.23 г. (петък) точно в 18:00 часа. Всички участници и зрители отброиха заедно последните 10 секунди до началото. Минути преди старта кратък проливен дъжд освежи въздуха и мотивира ентусиастите. Победителите в по-късите дистанции вече започнаха да пристигат обратно в Асеновград. В рамките на днешния ден се очаква финалната права да пресече и първенецът в 160-километровото трасе. Всички подробности по състезанието може да следите на: https://www.facebook.com/PersenkUltra .

Това е едно от най-мащабните спортни събития в България и то отново завлая Асеновград.
За 11-та поредна година градът на Асеневци и на река Чая е домакин на ултрамаратона „Персенк Ултра“, организиран от Сдружение „Български ултрамаратони“ и подкрепен финансово от община Асеновград със сумата от 3000 лв. Спортното състезание отправя предизвикателство пред общо 500 участници на възраст от 20 г. до 70 г. И тази година по планинските пътеки за първите места се надпреварват бегачи не само от България, но и от Австралия, Англия, Ирландия, Швеция, Турция, Гърция, Германия. Старт/Финалът е разположен на централния площад в града – пред сградата на Туристически информационен център. 

Маршрутите на четирите дестинации остават непроменени, както са били досега – по трасетата с дължина 164 км. („Персенк Ултра“), 112 км. („Диво Прасе Ултра“), 50 км. („Орехово Ултра“) и 30 км. („Орехово Рън“). С маршрутите и детайлни подробности може да се запознаете – ТУК: https://persenk-ultra.com/ . Най-голямото предизвикателство пред организаторите е било почистването на пътеките от избуялата заради многобройните и проливни дъждове растителност и падналите дървета. Към момента всички горски и планински трасета са безопасни, окосени и почистени са и очакват срещата своите състезатели. По всички стъмни участъци са монтирани обезопасителни въжета.

120 доброволци от цялата страна се включват в организацията на 11-тото издание на „Персенк Ултра“. 13 са подкрепителните пунктове за участниците. По трасето ще са разположени и 4 професионални фотографа, които ще се погрижат за спомените на състезателите и доброволците. Осигурени са медицински лица и лекар, както и 7 високо проходими автомобила, които ще се грижат за безопасното изтегляне на бегачи, при необходимост. Уведомена за събитието е и Планинската спасителна служба (ПСС) – Пампорово.