АКЦЕНТИГРАДЪТ

Д-р Христо Грудев прие делегация от педприемачи-изселници от Бурса

Сдружението на пловдивските предприемачи-изселници от Пловдив „ФИЛ-ДЕР“, Бурса, Турция – гостуваха на кмета на Асеновград д-р Христо Грудев. Сред представителите бяха председателят на турската организация Мюмюн Тенекеджи, зам.-председателят Абдурахман Ардахан и други членове. По време на срещата гостите споделиха пред кмета на Асеновград, че тяхното желание е добрите отношения, взаимопомощ и сътрудничество между двата града да продължат да се развиват и занапред.

Председателят Тенекеджи каза, че той и семейството му са напуснали България преди повече от 40 години. Баща е на 3 дъщери, 2 от които са лекари, а една от тях има собствен бизнес за фотоволтаици. Казват, че във времена на инфлация животът в Търция е също толкова труден, колкото и в други съседни държави. „Искаме нашите деца също да продължат това приятелство с Асеновград“, допълни в заключение Тенекеджи. Кметът д-р Грудев, на свой ред, им пожела най-вече здраве и повече спокойствие в професионален и личен план. „Светът вече е различен. Границите са условни. Всеки може да пътува свободно, за да развива бизнес, да следва образованието си и да се среща с други нации и култури, да посети изява на свой любим изпълнител или просто, за да пътува. Това беше нашата мечта – децата ни да бъдат свободни в делата си – и тя се случи“, каза пред присъстващите д-р Грудев. Той допълни, че в последните години, световните събития, сред които пандемията от COVID-19, войната между Русия и Украйна, природните бедствия, като земетресението в Турция и Сирия и др., оказват влияние върху цялата икономика на света. Но е обнадежден, че скоро ситуацията ще се нормализира.

В края на визитата си Мюмюн Тенекеджи и кметът на Асеновград си размениха подаръци и си пожелаха занапред да има още поводи за срещи. Сдружението покани д-р Христо Грудев на традиционния пикник в Бурса, който обичайно се провежда през юни и събира изселници от цяла България. На срещата при кмета присъства и председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев.