АКТУАЛНОГРАДЪТКАЛЕНДАР

Три концерта подгряват честването на 24-ти май в Асеновград

Три интересни концерта в Асеновград ще подгреят официалното честване на 24-ти май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в града. Те са част от богатата програма изготвена от община Асеновград за традиционните Майски културни празници, научи сайтът на асеновградчани Асеновград ДНЕС.
 Утре – 23 май (вторник) от 18:00 часа в Градската библиотека ще се проведе концерт на детските музикални школи към Народно читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски”, а за 19:30 часа  на сцената на площад „Акад. Николай Хайтов“ е предвиден благотворителен концерт, организиран от Общински младежки съвет – Асеновград, в подкрепа на Рамадан Шабан.
Ден по рано – днес 22 май (понеделник) от 18:00 часа  в Градската библиотека Тихомир и Красимир Панайотови ще представят стихосбирките си „Между четката и длетото“ и „Самозапалване“ и своя съвместна камерна изложба.
За празничния 24-ти май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Асеновград, от 18:30 часа на сцената на площад „Акад. Николай Хайтов” деца от детските градини и училищата в града ще направят любопитен концерт.
До финала на Майските културни празници, община Асеновград е подготвила още десетки събития, които ще се провеждат в следващите дни.
В Майските културни празници тази година има разнообразни мероприятия, интересни и различни – подходящи за хора от всякакви възрасти.
Организиран е традиционния Панаир на занаятите.
За първи път е отделен специален детски ден, в който най-малките таланти на общината ще имат възможността да покажат своите умения и заложби.
Тазгодишната програма за празника на Асеновград предоставя възможност за изява както на асеновградчани, така и на гост-изпълнители – утвърдени сред широката публика имена.
Сред тях са „Керана и космонавтите“ и Михаела Маринова. Нелина пък ще радва местни жители и гости с плътния си и в същото време меден глас, с изпълнения на песни от различни жанрове. Празничната програма преплита музика, литература, рецитали, изкуство, забавление, спорт, срещи с известни автори на книги и разбира се, тържествени ритуали. Нека припомним ,че тържествата започнаха на 11-ти май (четвъртък), а кулминацията ще е в деня, в който Асеновград ще отбележи своя празник.

Ето и пълната програма:

22.05.23 г. (понеделник):
– 18:00 ч. – Градска библиотека: Тихомир и Красимир Панайотови представят стихосбирките си „Между четката и длетото“ и „Самозапалване“. Съвместна камерна изложба.

23.05.23 г. (вторник):
– 18:00 ч. – Градска библиотека: Концерт на детските музикални школи към НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски”.
– 19:30 ч. – сцената на площад „Акад. Николай Хайтов“: Благотворителен концерт, организиран от Общински младежки съвет – Асеновград, в подкрепа на Рамадан Шабан.

24.05.23 г. (сряда):
– 08:00 ч. – параклис „Св. Св. Кирил и Методий“: Празнично богослужение.
– 10:00 ч. – сцената на площад „Акад. Николай Хайтов”: Тържествено честване на 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Концерт на деца от детските градини и училищата в града.
– 18:00 ч. – сцената на площад „Акад. Николай Хайтов”: Тържествен ритуал на община Асеновград за изпращане на абитуриентите от ПГ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ПГ „Цар Иван Асен II“.

25.05.23 г. (четвъртък):
– 18:30 ч. – сцената на площад „Акад. Николай Хайтов”: Тържествен ритуал на община Асеновград за изпращане на абитуриентите от ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски“.

26.05.23 г. (петък):
– 18:30 ч. – сцената на площад „Акад. Николай Хайтов”: Тържествен ритуал на община Асеновград за изпращане на абитуриентите от СУ „Св. княз Борис I“.

27.05.23 г. (събота):
– 10:00 ч. – сцената в Градския парк: Събор на ножарите и ковачите. Панаир на български занаяти.
– 10:00 ч. – 19:00 ч. – сцената в Градския парк: Детски фестивал „На Асеновград с любов”. Парад на приказни герои. Концерт на малките големи звезди. Забавни игри и състезания. Музика и танци за деца и родители.
– 19:00 ч. – сцената на площад „Акад. Николай Хайтов”: Концерт на местни рок групи и музиканти от различни поколения – „Рок класик бенд“, „Густо майна блус бенд“, „Фокус“, „Керана и космонавтите“.

28.05.23 г. (неделя): ПРАЗНИК НА АСЕНОВГРАД
– 09:00 ч. – църквата „Св. Николай Чудотворец“: Празнична света литургия за благоденствие на Асеновград.
– 10:00 ч. – Градския парк: Събор на ножарите и ковачите. Панаир на българските занаяти.
– 10:30 ч. – пред паметника на цар Иван Асен II: Поднасяне на венци и цветя.
– 11:00 ч. – сцената на площад „Акад. Николай Хайтов“: Церемония по издигане на националното знаме. Празнично слово на кмета на община Асеновград д-р Христо Грудев. Церемония по удостояване на граждани с почетни звания на община Асеновград.
– 11:00 ч. – 12:00 ч. – Градския парк: Изложба-базар на кулинарни изделия на ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски“.
– 11:30 ч. – Градския парк: Музикална програма от Представителния духов оркестър на ВВС (Пловдив).
– 12:00 ч. – Градския парк: Празничен концерт на ансамбъл „Тракия“.
– 13:00 ч. – Градския парк: Поздрав на местни творчески състави.
– 16:00 ч. – Градския парк: Детски празник – забавления за малки и големи.
– 17:00 ч. – Градския парк: Да аплодираме талантите на Асеновград, наградени в конкурси, фестивали, състезания и олимпиади.
– 17:30 ч. – пред чешмата на Каварджията: „Спомени и песни до старата чешма“ – концерт на групата за стари градски песни „Абел“ при НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски“ по повод реставрирането на чешмата.
– 18:00 ч. – Градския парк: Концерт на „Музейна музикална школа“, с ръководител Веселина Пашалиева.
– 19:30 ч. – сцената на площад „Акад. Николай Хайтов“: Поздрав от Денс формация „Косара“.
– 19:40 ч. – сцената на площад „Акад. Николай Хайтов“: Концерт на Михаела Маринова.
– 20:30 ч. – сцената на площад „Акад. Николай Хайтов“: Празнично хоро с Нелина.
– 21:45 ч. – площад „Акад. Николай Хайтов“: Празнични илюминации.