АКТУАЛНООБЩЕСТВООБЩЕСТВОПРЕСЦЕНТЪР

Арт работилници, автокино, творчески срещи и щафета зарадваха асеновградчани

Изминалата седмица в община Асеновград бе изпъстрена и цветна, заради наситената програма от Майските културни празници в града. , които продължават с пълен ход и тази седмица.
Залите на културните институции бяха препълнени от зрители, жадни за събития. В понеделник гост на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ беше Мартин Иванов, който представи музикалната си книга „Малахитовата гора“. В час по-късно, в галерия „Крис“ бе открита съвместната изложба на асеновградски и пловдивски художници „Пролетно тайнство“. На следващия ден хореографът Диляна Курдова представя книгата си „Размисли върху българската женска носия“. Публиката бе въодушевена от разказите й. Повече от час почитателите на писателката не преставаха да задават въпроси и да споделят свои лични истории по темата. Веднага след това, в своя беседа психологът Иво Величков разкри тайните на „Развитие на човека по златното сечение“. На лекцията му присъстваха хора от почти всички възрастови групи. Всички бяха притаили дъх и вперили поглед в интересната презентация, която предостави ценни съвети за общуването.

В деня на българския спорт – 17-ти май – на площад „Акад. Николай Хайтов“ в Асеновград се проведе ученическа щафета. Най-добрите бегачи от VII клас, събрани в отбор от своите училища, преминаха маршрута от паметника на цар Иван Асен II, през ул. „Съединение“, по „Пешеходния мост“, достигайки до центъра, където беше позиционирана финалната права. Победител в състезанието стана отборът на ОУ „Христо Ботев“. Вечерта на същия ден бе посветена на вдъхновяваща среща с потомците на Бако Динчо. Асеновградчани научиха интересни факти за живота на Костадин Кузмов. Срещата разговор премина под надслов „Миналото – извор на вдъхновение в съвремието“. Наследниците на Бако Динчо получиха специални послания от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, с благодарност за усилията, които полагат, за да съхраняват и разпространяват великите личности от историята на града.

Актьорът Александър Сано пък се срещна с ученици от асеновградското СУ „Св. Св. Кирил и Методий” в четвъртък. Той им разказа за личния си живот, за професията си, за годините, преминали в Асеновград. В късния следобед Градската библиотека отново се превърна в сцена на творчески изяви. Местни жители и гости участваха в арт работилницата за малки и големи „Мандалите – цветове и вълшебна сила“. А музикално-поетичният спектакъл „Любов сред пламъци” разкри пред многобройната публика таланта на млади актьори в съвместна изява на ПГ „Цар Иван Асен II“ и НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски“. Театралната постановка бе поставена по повод 145 години от рождението на Пейо Яворов. Автокино завладя Асеновград в две поредни вечери. Паркингът на „Кауфланд“ бе претъпкан от автомобили на прожекциите на българските филм „Чалга“ и „Игра на доверие“.

Празничната седмица завърши на комплекс „40-те извора”, където тържествено бе отбелязана юбилейната 130-годишнина на Ловно-рибарско дружество (ЛРД) „Сокол – Асеновград“. В съботния ден се проведе традиционният събор, организиран от сдружението. Своите умения премериха ловци и риболовци в състезание по ловна стрелба и риболов. А киноложка изложба представи на публиката различни видове породисти кучета. Междувременно, община Асеновград бе помислила и за по-малките жители. В планетариума на Градската библиотека бяха представени две теми: „Сезоните“ (за деца от 3 г. до 10 г.) и „Съзвездията“ (за деца от 9 г. до 15 г.). Палеонтологичен музей „Димитър Ковачев“ се включи в детската програма с палеоарт ателие „Нарисувай динозавър” (за деца над 12 г.). Освен всичко това, поетична среща „Словото, което ни свързва” си направиха пловдивски и асеновградски творци.

Какво предстои в последната и още по-богата на невероятно интересни и вълнуващи събития седмица от Майски културни празници 2023 г. в Асеновград (от 22.05.23 г. до 28.05.23 г.), може да се запознаете в сайта на Общината на адрес: https://www.asenovgrad.bg/bg/sabitiya/mayski-kulturni-praznitsi-v-asenovgrad-2023-g-programa .