АКТУАЛНОНОВИНАРРЕГИОНТЕЛЕГРАФ

Община Асеновград спечели 3 проекта по националната кампания за чиста околна среда

Община Асеновград спечели 3 проектни предложения в тазгодишния конкурс на тема „Обичам природата – и аз участвам“, по Национална кампания за чиста околна среда – 2023 г. Конкурсът е организиран от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). За финансиране са одобрени проекти на асеновградските села Патриарх Евтимово и Козаново. За града пък ще бъдат осигурени средства по проектното предложение на ДГ „Дружба“ за създаване на еко кът.

Ето какво включват трите проекта:

„Еко кът в нашия двор – ДГ „Дружба“. Предвиденото място за обновяване е съществуващата градинка, разположена в дворното пространство на учебното заведение. Планирано е изграждане на алпинеум със сукуленти и сезонни цветя, мостче и беседка с маса и пейки. Така, облагороденото пространство ще се хармонизира с наскоро ремонтираното дворно пространство и ще придобие завършен вид. Стойността на проекта е в размер на 7485 лв.

„Изграждане на зона за отдих в с. Патриарх Евтимово, община Асеновград”. Ще бъде обновено пространството около параклиса „Св. Св. Константин и Елена“, което е притегателно място за много жители на населеното място. Предвижда се да бъдат изградени 2 бр. беседки. Ще се доставят маси и пейки и ще бъдат поставени соларни осветителни тела. Финансирането е на стойност 14 966,40 лв.

„Почистване и облагородяване на общински парк – Паметник на загиналите в с. Козаново, община Асеновград”. Проектът предвижда почистване и облагородяване на посочената зона. Ще се окастрят и оформят короните на съществуващите дървета в общинския парк на населеното място. Ще бъдат почистени алеите и ще се положат нови тротоарни плочи. Ще бъде възстановена и съществуващата чешма. Финансирането е на стойност 14 997,42 лв.