АКТУАЛНОГРАДЪТКАЛЕНДАР

Ученици от Асеновград пресъздадоха обичая „Мартуване“

Зам.-кметът по хуманитарни дейности в община Асеновград инж. Петър Петров беше специален гост на ученици от ОУ „Отец Паисий“ в града. Учебното заведение бе домакин на пресъздаване обичая „Мартуване“. Инициатори на идеята са Николета Костадинова и Надя Янкова от Исторически музей – Асеновград. В началото на събитието музейните служители разказаха как са били създадени образите на Пижо и Пенда под формата на мартеници. Интересна беше и историята за т. нар. съоръжение „Хелидон“. Няколко дни по-рано същият обичай се проведе в Дневен център за деца с увреждания към Комплекс за социални услуги в града. Сред официалните гости бе директорът на дирекцията по хуманитарни дейности към община Асеновград Живка Георгиева. Интересът към възродената традиция става все по-силен – в днешния ден същата се провежда и в асеновградската ДГ „Зорница“.

Преди началото на събитието зам.-кметът отправи своето приветствие. „Благодаря на организаторите и на домакините, че ми позволиха да бъда част от възраждането на този традиционен обичай. Сякаш, за известно време провеждането на „Мартуване“ бе позабравено и забързани в задачите на съвременния свят то беше останало само легенда. Радостен съм, че в Асеновград има дейни млади хора, които успяват по интересен начин да заинтригуват подрастващите, като има показват как по български са се чествали празниците. Щастлив съм и от факта, че има педагози, които приветстват подобни идеи и спомагат за реализирането им. Не на последно място, от името на кмета на Асеновград д-р Христо Грудев и от свое име, искам да отправя поздрав с настъпващия празник – 1-ви март, в който и малки, и големи с трепет очакват пристигането на Баба Марта. Пожелавам здраве и късмет на всички Вас и близките Ви! Съхранявайте и обичайте традициите. Разказвайте на своите приятели и познати как ние, тук в Асеновград, почитаме и отбелязваме фолклорните обичаи на България“, обърна се инж. Петров към учениците, директора Любен Жилков и преподавателите в ОУ „Отец Паисий“.

След увлекателните разкази всички заедно се включиха и в символното прескачане на огън. Според вярванията, на 1-ви март, с възраждането на природата и пролетта, хората са хвърляли в пламъците на камините и печките си всички лоши помисли. Смятало се, че огънят изгаря злите сили и носи новото начало.