АКТУАЛНОЕКСПЕРТРЕГИОНСПОРТ

Без конкуренция: Избраха Мартин Маргаритов за асистент-рефер №1 на 2022 година

Международният съдия Мартин Маргаритов бе избран единодушно за най-добър асистент-съдия на България за 2022-та година, в традиционната класация на Асоциацията на футболните рефери в България и БФС. 33-годишният пловдивчанин, който направи впечатляващ пробив в съдийството по терените у нас и в Европа в екип с Георги Кабаков, бе почти безгрешен през цялата изминала година, което му донесе заслужено престижното отличие, съобщи информационна агенция „Темпо Нюз“.
Престижната награда за Мартин идва след отличните му оценки и авторитетно съдийство, които получи в поредица от завързани двубои в Шампионската лига, Лига Европа, в квалификациите, в Лигата на нациите, както и в родния елит, където също се справя безупречно. Така Мартин остана на практика без конкуренция за №1 в традиционната класация. Негови подгласници за 2022-та година станаха Мирослав Максимов от Сандански и Мартин Димитров от Шумен, които бяха награден на специална церемония базата на БФС в Бояна.
За Мартин Маргаритов това е четвърто голямо признание в България – нека припомним, че той бе определен за най-перспективен футболен съдия през 2013-та и за най-добър и през 2015, 2017 и 2018-та години.
Малко информация от визитката на най-добрия футболен асистент-рефер на България: Мартин Маргаритов е международен съдия по футбол от 2013 година, когато заедно с Георги Кабаков, защитава успешно лиценз в два курса и изпити в централата на УЕФА в Нион (Швейцария). Веднага след това ФИФА и УЕФА ги поставя в световната ранглиста.
От тогава досега те се представят отлично и постоянно получават престижни и авторитетни наряди зад граница.
Мартин Маргаритов е роден на 8 януари 1988 в Пловдив. Започва да съдийства през 2005 година, на 17-годишна възраст. Дебютира в „А” група като асистент през май 2008 год. в Бургас, в мача между отборите на „Черноморец” и „Вихрен” (Сандански).
Има над 200 мача в елита и над 270 в професионалния футбол. Завършил е Медицинския университет в Пловдив, специалност „Дентална медицина” и освен, че работи активно като стоматолог, той е и университетски преподавател по спортна медицина.
Син е на известния професор по спорт проф. д-р Веселин Маргаритов, зам. – ректор на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.
Много изненадващо, но с оглед на няколко издънки в родния елит, Георги Кабаков остана на второ място в класацията за най-добър ръководещ съдия на България за 2022-та година. 45-годишният ветеран от Шумен Станислав Тодоров измъкна наградата, изпод носа на двамата пловдивчани Георги Кабаков и Радослав Гидженов, които останаха негови подгласници.
Кабаков е единственият ни международен рефер от първа категория в ранглистата на УЕФА и запази този си статут и през пролетта.
Гидженов пък бе избран за международен арбитър от Нова година, като смени в ранглистата Ивайло Стоянов от Петрич.

Снимка: Gong.bg