АКТУАЛНОАКЦЕНТИГРАДЪТКАЛЕНДАРНОВИНАР

Исполинът Димитър Кумчев отнесе 100-килограмов коч на пехливанските борби в Асеновград 

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев връчи лично 100-килограмовият овен на победителя в традиционните пехливански борби. Народният събор се провежда ежегодно на Трифоновден и вече се е превърнал в традиция. Бойци от всички възрасти и от различни градове на страната се събират край параклис „Св. Трифон“, разположен в едноименната местност над Асеновград. В народните борби и тази година се включиха десетки смелчаци. Шампион сред най-силните отново стана асеновградчанинът Димитър Кумчев. На финала той успя да се пребори срещу Венцислав Кацаров, който е състезател по сумо и 3 години е тренирал в Япония.
Пехливанските борби продължиха часове наред. Приятното време позволи и на множество зрители да посетят местността и да се забавляват с интересните моменти, които поднесоха спортистите. Малки и големи, млади и по-възрастни пробваха силите си в борбата за I място и 100-килограмовия овен.
Кметът Грудев награди победителя и му пожела да е здрав през цялата година. „Пехливанските борби в Асеновград предизвикват най-смелите и силни мъже да се изправят един срещу друг. Радостен съм, че днес тук виждам много такива спортисти. На Димитър Кумчев искам да пожелая здраве, за да продължава да участва в народните борби и занапред. И успех, за да възпитава и предава спортния дух на младите надежди в борбата. Искам да благодаря на всички, които уважиха днешния празник и дойдоха тук в емблематичната за Асеновград местност „Св. Трифон“. Традициите са това, което ни съхраняват като народ. Нека ги пазим и предаваме на своите деца и внуци“, каза пред присъстващите градоначалникът.