Асеновград отпразнува 145 години от освобождението си

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев и зам.-кметът инж. Петър Петров се поклониха пред паметта на ген. Виктор Дандевил по повод 145-тата годишнина от освобождението на града. Паметната дата бе отбелязана от десетки официални лица, общественици и граждани. Преди това, градоначалникът присъства на празнична света литургия, отслужена специално от епископ Арсений, в храм „Св. Атанасий“ в Асеновград.

Тържествената програма започна с изпълнение на Представителния духов оркестър към ВВС – Пловдив. Точно в 12:00 ч. се състоя и поклонението пред паметника на Дандевил. Асеновградски свещеници отслужиха заупокойна панихида за отдалите живота си в името на свободата герои. Слово пред присъстващите произнесе Милко Атанасов – учител по история в ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград. Той припомни биографични данни от житейския път на генерала и войните му. „Сега, от дистанцията на времето, мнозина приемат свободата като даденост. Затова днес е моментът да припомним, че това не е така. Свободата, на която се радваме, е изисквала усилията и дори животът на стотици българи. Столетия назад те са положили основите за това. Освобождението и нашата свобода не са подарък от съдбата, а изстрадана и заслужена отплата за усилията ни, като народ“, посочи Атанасов.
И допълни: „Радвайки се на свободата, не трябва да забравяме, че тя задължава. Когато сме свободни граждани на Европа и света,  е нужно с делата си да показваме, че заслужаваме свободата. Защото за тази свобода е платена висока цена! Вървейки напред, никога не трябва да забравяме кои сме и какво е миналото ни! Минавайки покрай паметника на ген. Дандевил в Асеновград нека винаги си спомняме, че нищо не започна с нас и не завършва с нас. Но е важно с какви дела ще ни запомнят хората.“ Ученици от същото училище, след това, изнесоха патриотичен рецитал за историческите факти от дните и годините преди освобождението на града. Честването завърши с полагане на цветя пред паметника на ген. Дандевил.
Венец поднесоха кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев и други официални лица и граждани. После всички присъстващи коленичиха в едноминутно мълчание в преклонение пред освободителите ни. На финала прозвуча гордо и химнът на България.

Още едно събитие ще се проведе в памет на бележитата дата в Асеновград. Тази събота (21.01.23 г.) от 11:30 ч. Градската библиотека ще бъде домакин на премиерата на книгата „Изгубеният Асеновград“, с автор Атанас Кендев, с когото асеновградчани и гости на града ще могат да се срещнат и разговарят.