АКТУАЛНОАКЦЕНТИКАЛЕНДАРРЕГИОНТЕЛЕГРАФ

Пловдивско училище възроди коледуването, малки коледари огласиха с песни и веселие ОУ „Гео Милев“

Малки коледари огласиха с оригинални народни песни и много веселие Основно училище „Гео Милев“ в Пловдив. Пременени в оригинални български народни носии, малчуганите от 3 и 4 клас първо посетиха директора на училището Анелия Кирова и изрекоха наричания за здраве, берекет и благоденствие. После обиколиха всички класове, за да благословят учениците и преподавателите с пожелания за много здраве, ученолюбие, успех в училище, споделена радост и плодородна нова годи
Това стана по време на пищното Коледно тържество на школото, на което бе възроден традиционният стар български обичай Коледуване. Събитието бе част от дейностите по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“, по която училището работи активно.
Нека припомним, че ОУ „Гео Милев“ едно от най-старите учебни заведения на Пловдив, което се намира в Стария град и в момента в него се обучават 98 % деца билингви.

„Стани, Нине, господине
тебе пеем, домакине!
добри сме ти гости дошли,
добри гости коледари…“
С този популярна народна песен малките коледари поздравиха директора на училището Анелия Кирова, която им пожела „здраве, много усмивки, отворени сърца към доброто“.

„Добре сте дошли! Приемам това ваше гостуване като поздрав към цялото училище. Коледа е един от най-хубавите, един от най-светлите празници. Искрено ви желая на Коледа да получите тези подаръци от Дядо Коледа, за които мечтаете. Бъдете здрави, пожелавам ви да имате щастливо детство и весели празници. Бъдете здрави, успешни и всички пожелания и желания да им се сбъднат през 2023 година“, каза Анелия Кирова.
След това тя не пропусна да им раздаде парички и лакомства по стар български обичай.
Народностните български традиции в ОУ „Гео Милев“ се спазват. Ръководството и преподавателите държат на това и работят упорито и в тази посока.
А да обучаваш успешно деца, чиито майчин език не е български, и то с нетрадиционни форми, не е никак лека работа. За да мотивираш ученици билингви, растящи в мултикултурна среда, да се учат на толерантност, да възраждат и съхраняват българските народни традиции с желание и хъс – за това пък вече се иска всеотдайна и усилена работа, на която педагозите от училището се отдават ежедневно.