АКЦЕНТИОБЩЕСТВООБЩЕСТВОПРЕСЦЕНТЪРПРОЕКТИ

Правят 27 творчески работилници за хора над 55 години по проект на Национален фонд „Култура“

С пресконференция в градската библиотека в Асеновград бе даден старта на новия проект „Изкуство без граници и възраст“, на който Социална фондация „Инди Рома 97“ – Куклен ще бъде основен партньор.
Събитието събра медии, експерти, млади и по-възрастни пенсионери, пленени от идеята.
Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ и се осъществява от Национално сдружение за единство и партньорство. Той е насочен към една от най — изолираните групи в нашето общество — хората в пенсионна възраст над 55 години в Асеновград и Куклен.
В рамките на проекта ще бъдат реализирани общо 27 творчески обучения и работилници по изобразително изкуство, приложни изкуства, литературно творчество. Творческите работилници ще се проведат по график в галерия „Крис“ – Асеновград и в залата на Социална фондация „Инди Рома 97“ – Куклен.
Най-добрите творби, създадени в работилниците ще бъдат представени в изложба в Градската библиотека – Асеновград, с подкрепата на община Асеновград като част афиша от Майските културни празници.
Още 4 изложби с творбите на участниците ще бъдат представени в галерия „Крис“ –Асеноград и фондация „Инди Рома-97“ Куклен.
Проектът ще завърши с фестивала „Изкуство без граници и възраст“ и съпътстващия пленер в дните по повод празника на възрастните хора – 1 октомври. Фестивалът ще бъде организиран на открита сцена, с подкрепата на общината, като в него ще се включат и представители и на формации , в които има възрастните хора от сферата на музикалното и танцовото изкуства.
В Арт пленера ще вземат участие любители участвали в обученията, професионални художници от Асеновград, както и широката общественост.
Под ръководството на куратора ще изрисуват композиция от три платна — 1, 5/ 2 м. . Композицията ще бъде дарена на община Асеновград и ще бъде поставена в публична институция, като принос на местните хора .

„Изключително важно за нашата организация е това да не е проект, който да създаде еднократни възможности за творчески занимания и събития, а устойчива местна политика за култура и интеграция на възрастните хора в обществото чрез култура.“ сподели Ели Шопова – ръководител на проекта и председател на Национално сдружение за единство и партньорство.