АКТУАЛНОГРАДЪТКАЛЕНДАР

Кметът на Асеновград гостува на училище за Деня на народните будители

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев бе сред официалните гости в СУ „Св. Княз Борис I“. Повод беше тържеството, организирано за Деня на народните будители. Децата от училището бяха подготвили богата програма. Изпълняваха песни, рецитираха стихотворения. Д-р Грудев, от своя страна, сподели, че с респект влиза винаги в гимназията. И още: „Сградата е все така величествена, а учителите са подготвени. Спомням си с трепет, когато съм влизал в някоя от класните стаи. Уважаеми учители, Вие сте будителите на България! Гордея се, че съм възпитаник на СУ „Св. княз Борис I“ и като гражданин и като кмет на общината се старая и полагам всички усилия да Ви подкрепям във всичко, което решите да правите. Моите родители ме научиха, че около всеки учител има един ореол, който когато си ученик е по-малък, но в дистанцията на времето, когато липсват отношенията преподавател – ученик, ореолът става все по-голям и по-голям. И това е така. Благодаря! Честит празник!“

Директорът на училището Павлин Жеков приветства всички с добре дошли. Поздрави ги с празника на народните будители. Пожела на всички дни изпълнени с много здраве, вяра, надежда и любов. На празника присъстваха всички настоящи и няколко бивши учители и директори на училището.

Междувременно д-р Христо Грудев се обърна към учители, културни дейци, творци, книжовници и просветители по повод празника и ги поздрави със специално обръщение.
Ето го:

До учители, културни дейци,
творци, книжовници и просветители
в община Асеновград

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ, ТВОРЦИ, КНИЖОВНИЦИ, ПРОСВЕТИТЕЛИ,

Днес се взираме в миналото. Търсим тях – будителите. Онези, най-първите, за да пренесем в днешния ден посланията им за свобода, просвета и култура. В тъмните страници от историята именно те са осъзнали, че само просветен народ, който е прогледнал духовно, може да вземе в ръце съдбата си. Нека помним и обичаме будителите от миналото, но да намерим и съвременни такива, които да следваме и подкрепяме!

Уважаеми учители, културни и просветни дейци – съвременни будители на България! Уверен съм във възможностите Ви да предавате на младите вярата, да ги учите на ценностите, които осмислят човешкия живот, да им показвате правилната посока за професионалното и нравственото им израстване. Пазете и надграждайте делото на българските просветители, духовници и борци за свобода, за да растат горди децата ни, за да я има България! Честит празник!

Д-р Христо Грудев

Кмет на община Асеновград