Разнобразие от инициативи за учениците за Великден в Асеновград

На богато разнобразие от инициативи за учениците за Великден могат да се похвалят в Асеновград преди големия християнски празник.

Исторически музей – Асеновград реализира инициативата „Великденски звън“. Тя се проведе в трапезарията на църквата „Свети Георги“ в града. Мястото бе избрано заради тематичното пространство, тъй като това е единственият храм в Асеновград с икона на страстната седмица и стенопис при старата камбанария, който е на възкресението.

Учениците от II В клас на ОУ „Отец Паисий“ в Асеновград се запознаха с типичните обреди от древността, които старите баби и майки са извършвали в дните преди Великден, освен боядисването на яйца. Децата научиха и истории за писаните яйца, които в миналото момите са правили само в събота. А именно – изписани с писци и восък, характерни за чепинския край. Малките творци боядисваха яйца и с природни бои, като се запознаха и с други най-различни техники за шарене. Всичко това бе съпроводено с презентация, която им представи интересни теми. Децата видяха и какво представляват старите обредни хлябове и разгледаха различни икони на Исус Христос.
В същото време Община Асеновград проведе акция за засаждане на дървета. Кампанията бе инициирана от Отдел „Екология и околна среда“ и се състоя съвместно с ученици от СУ „Свети Свети Кирил и Методий“, ПГ „Цар Иван Асен ІІ“, ПГ „Свети Патриарх Евтимий“ и ПГ по ХВТ „Свети Димитрий Солунски“ в града. Повода за провеждане на инициативата е Международният ден на Земята, който традиционно се отбелязва на 22-ри април.

Началото на кампанията бе дадено със засаждане на два броя дървета Кълбовидна каталпа – декоративен вид, подходящ за градска среда. Общо засадените такива днес са 20. Местата, на които се реализира идеята, са няколко: пред и зад Туристическия информационен център (от двете страни на паметника на Николай Хайтов и край реката), както и в зеленото пространство в близост до НЧ „Родолюбие“. Други пет броя липа ще бъдат засадени в квартал „Долни Воден“.

Целта на акцията е екологичен принос за Асеновград, както и възпитателен и социален ефект за децата. Учениците, от своя страна, бяха много ентусиазирани и щастливи, че ще допринесат за красотата и чистия въздух в града, като засадят дръвчета. Младите хора призоваха всички граждани да последват техния пример.

Община Асеновград и Центърът за ранно детско развитие (ЦРДР) в града пък организираха с децата и родителите инициативата „Цветен Великден“. Събитието се премина с много усмивки и настроение. Децата и родителите, потребители на услуги в центъра, заедно участваха в творческа работилница по повод предстоящите Великден.

Цветният празник започна с поздрав към децата, които получиха лакомства. Денят продължи с творческа работилници, в която всички боядисаха и оцветиха фигури на великденски заек, патета и яйца, с които после бе украсен центърът. Вълнението и радостта на децата и участието им в инициативата допринесоха за празничното настроение, а резултатът, който отпечатаха в поредица от снимки на цветната украса и фигурите, постави началото на предстоящите празнични дни.

ЦРДР се реализира по Проект: „Център за ранно детско развитие – Асеновград” от община Асеновград. Специализиран екип от педиатър, стоматолог, психолози, рехабилитатор, специален педагог, логопед, социални работници, медицински сестри, акушерка и медиатор предоставят безплатни консултации за деца на възраст от 0 г. до 7 г. Заниманията са със здравен, социален и образователен характер.