Откриха библиотечен кът в Асеновград, посветен на големия акад. Благовест Сендов

 90 години от рождението  акад. Благовест Сендов се навършват днес и честването на големия учен бе отбелязано подобаващо в родния му Асеновград.  Заместник-кметът по хуманитарни дейности инженер Петър Петров присъства на официалното откриване на библиотечен кът “Академик Благовест Сендов”.
„Днес заставам тук пред вас със смесени чувства. На първо място с гордост, че математикът, общественик и изтъкнат държавник академик Благовест Сендов е син на Асеновград. Отдал е живота си на обществените дала. Благодарение на него, прославата името на Асеновград не знае граници. Едновременно с тази гордост и чест, изпитвам и тъга, че академик Сендов напусна този свят. Убеден съм обаче, че неговите ученици ще продължат започнатото, ще последват примера му и ще предават делата му и на следващите поколения. Поклон пред паметта на един асеновградчанин, оставил силна следа в нашите сърца“.

Библиотечният кът “Академик Благовест Сендов” е създаден с подкрепата на Божидар Сендов и благодарение на съпругата на академика – Анна Сендова. Божидар Сендов и съпругата му Евгения Сендова бяха сред официалните гости на събитието. Те разказаха за живота си с него и как той е бил изцяло отдаден на работата си. Тя за него е била удоволствие, страст. Сендов е бил много вдъхновяваща личност и е обичал младите хора около него. Използвал е всяка възможност да им помогне да израснат. В библиотечния кът са разположени част от личната библиотека на акад. Благовест Сендов, канапе, на което читателите да поседнат и прочетат избрано четиво, и оборудвано работно място. Библиотеката включва 430 броя книги от личната колекция на акад. Благовест Сендов – заглавия от различни отрасли на знанието – математика, техника, химия, медицина, изкуство, политика, художествена литература. Освен като библиографска стойност сбирката има и документална ценност. 87 от книгите са с автографи на български и чужди автори. По-известните са: акад. Пантелей Зарев, проф. Николай Овчаров, проф. Николай Генчев, политиците Александър Йорданов, д-р Петър Дертлиев, сред хората на изкуството са: Вили Цанков, Антон Антонов, Васил Стоев, художници от Стара Загора и други. Посвещение са направили научни работници, поетите Надежда Захариева, Георги Константинов, Петър Алипиев, писателите Драгомир Асенов, Димитър Томов, Върбан Стаматов и други. Чуждата литература с автографи е на френски, полски, хърватски, португалски, арабски, унгарски и руски езици.

Сбирката е свидетелство за уважението към космополитната личност на акад. Благовест Сендов и представя различни аспекти от живота и дейността му. Целта на библиотечният кът е да насърчава ученето, творчеството и постиженията по примера на акад. Сендов – една от силните, вдъхновяващи личности, родена в града ни, не само напълно отдадена на науката, но и успяла да увлече много свои последователи.