Екоакция с ученици в Асеновград, децата показаха знания по разделно сметосъбиране

Ученици от три асеновградски училища се включиха в еко кампанията на община Асеновград и фирмата, обслужваща разделното сметосъбиране в града „Булекопак“. Третокласници от СУ „Свети Княз Борис I“, СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ и ОУ „Отец Паисий“ показаха знания и умения пред присъстващите.

Сред официалните гости на 3-дневната кампания бе заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград Петър Петров. „Мили деца, днес с вас имаме важна мисия. Всички виждаме, че природата е едно от най-ценните неща, за да можем да съществуваме ние, хората. Тя трябва да бъде чиста и да няма природни бедствия, ето защо наше задължение е да я пазим. Аз съм убеден, че вкъщи всеки един от вас обсъжда тази тема с родителите си и знаете много по въпроса. Но днес нашата роля – на община Асеновград съвместно с фирмата, която почиства цветните контейнери – е да ви припомним какво трябва да правим, когато имаме събрани различни видове отпадъци. Позволете ми да ви благодаря, от свое име и от името на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев, че се включвате в тази благородна кауза. Вярвам, че ще бъдете пример за Вашите съученици и приятели и ще изхвърляте отпадъците си само на предназначените за целта места. Пожелавам ви весело еко преживяване.“ С тези думи Петров се обърна към децата.

В учебните „еко часове“ някои от учениците споделиха, че вкъщи събират отпадъците си разделно и показаха знания в кои цветове контейнери какво се поставя. Други пък се научиха да различават видовете отпадъци от опаковки и обещаха, че ще започнат да ги събират и изхвърлят разделно. Всички деца се забавляваха с различни еко образователни игри, а накрая получиха подаръци.